Białoruskie placki ziemniaczane – Od tradycyjnych różni je tylko jeden składnik. Dowiedz się jaka jest różnica w smaku

Na pierwszy rzut oka, wyglądają jak tradycyjne placki ziemniaczane. Jednak za sprawą jednego dodatkowego składnika, różnią się niebanalnym smakiem.

 

Mięso mielone – bo o nim mowa sprawia, że placki ziemniaczane po białorusku są bardziej syte i aromatyczne. Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, goszczą na moim stole bardzo często, ponieważ moi bliscy je wprost uwielbiają. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki – 1 kg
  • Mielone mięso wieprzowe – 350 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Cebula – 2 sztuki
  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Olej słonecznikowy – do smażenia

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso mielone wraz z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą – usmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Podczas smażenia, nie zapomnij doprawić solą i pieprzem do smaku.

2. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie odsącz z nich nadmiar wody. Potem dodaj mąkę, jajko, startą na tarce o drobnych oczkach lub zblendowaną cebulkę oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj składniki.

 

3. Łyżką, nakładaj cienką warstwę masy ziemniaczanej na rozgrzaną patelnię z olejem, a na nią porcję mięsnego farszu. Całość, przykryj kolejną, cienką porcją masy ziemniaczanej.

4. Wszystkie placki, smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Smacznego!

 

Podziel się przepisem z rodziną i przyjaciółmi!

error: Content is protected !!