Mięso mielone – bo o nim mowa sprawia, że placki ziemniaczane po białorusku są bardziej syte i aromatyczne. Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, goszczą na moim stole bardzo często, ponieważ moi bliscy je wprost uwielbiają. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Mięso mielone wraz z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą – usmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Podczas smażenia, nie zapomnij doprawić solą i pieprzem do smaku.
2. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie odsącz z nich nadmiar wody. Potem dodaj mąkę, jajko, startą na tarce o drobnych oczkach lub zblendowaną cebulkę oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj składniki.
3. Łyżką, nakładaj cienką warstwę masy ziemniaczanej na rozgrzaną patelnię z olejem, a na nią porcję mięsnego farszu. Całość, przykryj kolejną, cienką porcją masy ziemniaczanej.
4. Wszystkie placki, smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Smacznego!