Przygotowane przetwory z cukinii w sosie pomidorowym idealnie pasują do każdej potrawy. Koniecznie przygotuj je na zimę , na pewno nie pożałujesz. Przygotowanie tych przetworów jest banalnie proste. Zapraszam poniżej na przepis!
1.Na samym początku oczyść sodą , następnie opłucz woda wszystkie potrzebne słoiki. Na plasterki pokrój umytą cukinię. Ich długość powinna wynosić 8 cm.
2.Do każdego czystego słoika włóż po 1 parasolu kopru, liściu wiśni oraz porzeczki, ząbku czosnku oraz 3 kulki ziela angielskiego, aby smak był lepszy dodaj także kawałek ostrej papryki. Pokrojoną cukinię wkładaj ciasno do słoików. Następnie wlej wrzącą wodę, i poczekaj około 10 minut.
3.W między czasie przygotuj potrzebną marynatę. W garnku ugotuj wodę z cukrem oraz solą. Do gotującej się wody dodaj musztardę w proszku oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Wylej wodę ze słoików i dodaj po łyżeczce octu. Następnie całość zalej przygotowaną marynatą.
4.Zakręć wszystkie słoiki gorącymi pokrywkami. Aby zakrętka mocniej złapała, koniecznie od razu odwróć zakręcony słoik. Wtedy na pewno ich zamknięcie będzie szczelniejsze. Następnie przykryj je na dwa dni kocem.
5.Po upływie dwóch dni przełóż przygotowane słoiki w ciemnej miejsce, które ma pokojową temperaturę. Przygotowanie cukinii w sosie pomidorowym jest szybkie oraz banalnie proste, a końcowy rezultat zachwyci każdego.
Koniecznie przygotuj cukinię w sosie pomidorowym na zimę i ciesz się jej pysznym smakiem. Życzę smacznego!