Chrupiący chlebek czosnkowy z dodatkiem szczypiorku-jego wspaniały smak zachwyci nie jedno podniebienie

Poniżej znajdziesz przepis na chlebek, który w szybki oraz bardzo prosty sposób sama możesz przygotować. Gdy go posmakujesz , już nigdy więcej nie kupisz gotowego pieczywa!

Cała moja rodzina, za każdym razem rozpływa się nad pysznym smakiem chlebka czosnkowego z dodatkiem szczypiorku. W bardzo szybkim czasie znika on z talerzy. Koniecznie spróbuj, a przekonasz się jaki jest pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu!

 

LISTA SKŁADNIKÓW;
  • 300 ml wody
  • 4 g suchych drożdży
  • 450 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • Łyżeczka musztardy
  • Ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki curry
  • Pęczek szczypiorku
  • Łyżeczka soli
  • 3,5 łyżki oleju słonecznikowego

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Do miski wlej 100 ml ciepłej wody, po czym wsyp suche drożdże oraz cukier, całość bardzo dokładnie wymieszaj, następnie dodaj 2 łyżki mąki i ponownie wymieszaj, aby nie było grudek. Tak przygotowany rozczyn pozostaw na pół godziny przykryty ściereczką.

2.Do 200 ml wody dodaj sól, musztardę, curry oraz 2 łyżki oleju, całość dokładnie wymieszaj. Po upływie 30 minut dodaj do miski z drożdżami przygotowana mieszankę musztardową, następnie wsyp pozostałą mąkę i całość dokładnie połącz ze sobą. Rękoma zagniataj ciasto przez kilka minut.

 

3.Dużą miskę posmaruj olejem, po czym włóż do niej przygotowane ciasto, całość pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny przykryte ściereczką. Zagnieć ciasto po upływie tego czasu po czym znów pozostaw na godzinę.

 

4. Po 60 minutach rozwałkuj całe ciasto , aby jego kształt przypomina l prostokąt, następnie całość posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz czosnkiem przeciśniętym prze3z praskę.

5.Tak przygotowane ciasto dokładnie zwiń w rulon, po czym przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość ponownie przykryj i pozostaw na pół godziny.

6. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni ,po czym włóż ponacinane ciasto z góry i piecz przez 10 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 200 stopni i przez 25 minut piecz przygotowany chleb. Domowe pieczywo jest gotowe!

 

Upieczony chleb posmaruj dokładnie wodą, po czym ponownie przykryj go ściereczką. Gdy wystygnie możesz cieszyć się pysznym oraz aromatycznym domowym pieczywem. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!