Ciasteczka kawowo- miodowe ich smak zachwyci każde podniebienie, zapraszam na przepis poniżej

Smak tak pysznych oraz szybkich do przygotowania ciasteczek zapamiętasz na długi czas.

 

Pięknie wyglądające ciasteczka zachwycają swoim smakiem. Twoi goście na pewno poproszą o przepis. Idealnie komponują się z aromatyczną pyszną kawą. Czas ich przygotowania jest naprawdę krótki. Jeszcze przez kilka dni ciasteczka są dalej świeże.

JAKICH PRODUKTÓW POTRZEBUJESZ?
  • 10 dkg margaryny
  • 20 dkg cukru
  • 45 dkg mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka

 

NADZIENIE:
  • 4 szkl mleka
  • 2 łyżki mąki gruboziarnistej
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 20 dkg masła
  • Cukier puder do smaku

 

POLEWA:
  • Tłuszcz
  • Ciemna czekolada

 

WYKONANIE:

1. Przełóż do małego garnuszka składniki po za mąką. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pamiętaj, aby go nie przepalić. Do uzyskanej mieszaniny dosyp mąkę, następnie zagnieć dobrze ciasto.

2. Przygotowane ciasto odstaw na bok na około 2 godziny. Po upływie tego czasu dokładnie rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm. Z rozwałkowanego ciasta powycinaj kuleczka o średnicy około 3 cm. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180-200 stopni przez 7 minut.

 

3. W rondelku przygotuj nadzienie potrzebne będą Ci mleko, mąka oraz cukier waniliowy, całość dokładnie wymieszaj. Gotuj do momentu, aż zgęstnieje. Odstaw na bok , aby całkowicie ostygło. Połącz cukier z miękkim masłem. Stopniowo dodawaj chłodną masę.

4. Szczyptę cukru połącz z miękkim masłem. Później dodaj zimną masę. Przygotuj polewę z czekolady. Odrobinę masła roztop, następnie zacznij maczać ciastka. Posiekaj drobno orzechy, i posyp przygotowane ciastka. Ciasteczka są gotowe! Życzę smacznego!

error: Content is protected !!