Ciasteczka „Minutki” – Lekkie, kruche ciasteczka z pysznym wnętrzem. Zrobisz je w zaledwie kilka minut

Nie ma nic lepszego jak smaczne i zdrowe, domowe ciasteczka które można zrobić samemu w domu i to w kilka minut, zamiast kupować wątpliwej jakości produkty sklepowe.

 

Kilka tanich, łatwo dostępnych produktów, które zazwyczaj zawsze masz w swojej kuchni wystarczy, aby szybko i łatwo wyczarować pyszny deser do popołudniowej filiżanki herbaty lub kubka kakao dla swoich bliskich. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie…Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 350g mąki pszennej
  • 120g schłodzonego masła
  • 100g kwaśnej śmietany
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Ćwierć łyżeczki soli
  • Dżem owocowy

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski, dodaj sól i starte na tarce o grubych oczkach, schłodzone masło. Najpierw posiekaj nożem, a następnie lekko ugnieć rękoma.

2. Do osobnej miski wbij jajko, dodaj cukier, śmietanę i ubij trzepaczką lub mikserem.

 

3. Delikatną, białą pianę którą otrzymałaś, połącz z przygotowanym wcześniej ciastem, wymieszaj i ugnieć jednolite, gładkie ciasto (w razie potrzeby podsyp mąką).

4. Gotowe ciasto, podziel na dwie równe części i każdą rozwałkuj na cienki placek o grubości 3-4 mm. Potem pokrój ciasto na kwadraty o wymiarach ok. 5×5 cm.

 

5. Na środek każdego kwadrata, nałóż łyżeczkę ulubionego dżemu owocowego. Złącz ze sobą dwa przeciwległe rogi i lekko zgnieć, aby nie rozwinęły się podczas pieczenia.

6. Przełóż ciasteczka na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując mały odstęp między nimi.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10-15 minut. Gotowe!

 

Kiedy „Minutki” całkowicie wystygną, możesz wołać zniecierpliwionych bliskich na popołudniową herbatkę lub kakao. Smacznego!

error: Content is protected !!