Kilka tanich, łatwo dostępnych produktów, które zazwyczaj zawsze masz w swojej kuchni wystarczy, aby szybko i łatwo wyczarować pyszny deser do popołudniowej filiżanki herbaty lub kubka kakao dla swoich bliskich. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie…Do dzieła!
1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski, dodaj sól i starte na tarce o grubych oczkach, schłodzone masło. Najpierw posiekaj nożem, a następnie lekko ugnieć rękoma.
2. Do osobnej miski wbij jajko, dodaj cukier, śmietanę i ubij trzepaczką lub mikserem.
3. Delikatną, białą pianę którą otrzymałaś, połącz z przygotowanym wcześniej ciastem, wymieszaj i ugnieć jednolite, gładkie ciasto (w razie potrzeby podsyp mąką).
4. Gotowe ciasto, podziel na dwie równe części i każdą rozwałkuj na cienki placek o grubości 3-4 mm. Potem pokrój ciasto na kwadraty o wymiarach ok. 5×5 cm.
5. Na środek każdego kwadrata, nałóż łyżeczkę ulubionego dżemu owocowego. Złącz ze sobą dwa przeciwległe rogi i lekko zgnieć, aby nie rozwinęły się podczas pieczenia.
6. Przełóż ciasteczka na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując mały odstęp między nimi.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10-15 minut. Gotowe!