Smaku tego ciasta nie można porównać z niczym innym. Lekkie, puszyste ciasto z delikatnym kremem cytrynowym nadaje mu wyjątkowej świeżości.
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
300 g mąki
-
100 g cukru
-
2 łyżki oleju
-
4 jajka
-
150g maku
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 saszetka cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA KREM
-
1 łyżka mleka
-
250 ml śmietany kremówki
-
1 cytryna
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)
-
1/3 szklanki cukru
-
2 żółtka
-
80 g białej czekolady
PRZYGOTOWANIE
1. Zacznijmy od przygotowania kremu, ponieważ potrzebuje on czasu do ostygnięcia. Ubij żółtka z cukrem, dodaj do nich mleko i mąkę ziemniaczaną. Na wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia. Drobno zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok, dodaj do masy.
2. Następnie dodaj białą czekoladę, rozpuść i dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę. Umieść krem do ostygnięcia w lodówce na godzinę.
3. Teraz przygotuj ciasto. Ubij całe jajka z cukrem. Pod koniec ubijania dodaj olej i cukier waniliowy.
4. W osobnym pojemniku wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Potem dodaj zmielony mak. Dodaj wszystko do ubitych jajek i dobrze wymieszaj. Ciasto będzie dość rzadkie.
5. Do formy, pokrytej papierem do pieczenia wlej ciasto i piecz w rozgrzanym piekarniku 8-10 minut, na złoty kolor. Po ostygnięciu, ciasto przekrój na trzy części.
6. Ubij śmietanę, stopniowo dodawaj do niej schłodzony krem żółtkowy. Wymieszaj na jednolitą masę.