W pierwszej kolejności należy ubić białka jajek wraz z cukrem.
Nie przerywając mieszkania, do masy należy dodawać pojedynczo żółtka jaj a także mąkę zmieszaną z orzechami.
Ciasto trzeba wlać do okrągłej 25 centymetrowej formy, pokrytej papierem do pieczenia. Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu trzeba przeciąć w dwóch miejscach, by uzyskać 3 warstwy do późniejszego wypełniania kremem.
Mieszamy jajka wraz z cukrem zarówno zwykłym jak i waniliowym. Dodajemy mleko. Całość podgrzewamy w kąpieli wodnej, nie przerywając mieszania.
Robimy to do chwili aż krem zgęstnieje. Tak przygotowany krem pozostawiamy do ostygnięcia. Lepiej go po prostu schłodzić. Miękkie masło trzeba rozmieszać przy pomocy miksera. Do niego następnie po jednej łyżeczce dodajemy przygotowany wcześniej krem, cały czas mieszając.
Chrupiące włoskie orzechy. Posiekane orzechy dodajemy do cukru roztopionego wcześniej w rondelku. Tak przygotowane wyjmujemy na blachę do ostygnięcia.
Następnie siekamy wszystko blenderem. Połowę orzechów należy dodać do kremu i wymieszać, druga połowa przyda się do udekorowania ciasta.