Genialne połączenie tych smaków, pokochała na równi ze mną cała moja rodzina, dlatego gości w moim domu bardzo często. Przepis na turecką rozkosz, dostałam jakiś czas temu od swojej bliskiej znajomej i zawsze wychodzi doskonałe. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Zacznij od przygotowania nadzienia: W wygodnej misce, utrzyj masło z połową cukru i 7 żółtkami. Potem, podgrzewaj w kąpieli wodnej do czasu, aż składniki połączą się ze sobą i odstaw do wystygnięcia.
2. W tym czasie, utrzyj białka z pozostałym cukrem w osobnej misce, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, słodycze turkish delight, orzechy i ekstrakt z laski wanilii. Wszystko, delikatnie wymieszaj szpatułką.
3. Przygotowaną masę, wyłóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 12-15 minut. Potem, pozwól mu ostygnąć.
4. Teraz układaj ciasto warstwami w kolejności: Andrut, połowa kremu, masa piankowa, druga połowa kremu, a na koniec znów andrut.
5. Na koniec, przykryj ciasto czystą ściereczką i obciąż ciasto ciężkim przedmiotem, aby wafle połączyły się z całością. Gotowe!