To jakie składniki dodasz do jego przygotowania, zależy wyłącznie od Ciebie. Z pewnością im będzie ich więcej, tym będzie smaczniejsze. Poznaj przepis na genialne ciasto bakaliowe bez pieczenia, które przygotujesz z prawdziwą przyjemnością. Do dzieła!
1. Blenderem rozdrobnij orzechy, suszone śliwki, morele i sucharki.
2. W kąpieli wodnej, rozpuść 70 g gorzkiej czekolady i 70 g masła. Dokładnie wymieszaj.
3. Płynną czekoladę, wymieszaj z suchymi składnikami – masa powinna być gęsta i jednolita.
4. W małej miseczce, zalej żelatynę ciepłą wodą i odstaw do spęcznienia.
5. Śmietanę wymieszaj z cukrem i odstaw na 1 minutę, a następnie ubijaj mikserem, stopniowo dodając twaróg.
6. Namoczona żelatynę, rozpuść w kuchence mikrofalowej, dodaj 2-3 łyżki śmietany i nie przerywając ubijania, dodaj żelatynę do masy twarogowej.
7. Do wyłożonej folią spożywczą formy, układaj naprzemiennie warstwę z czekoladą, potem warstwę twarogową.
8. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
9. Nazajutrz przygotuj polewę: W kąpieli wodnej, rozpuść 50 g gorzkiej czekolady, 15 g masła i 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszaj.
10. Całe ciasto z wierzchu, polej przygotowaną polewą i odstaw w temperaturze pokojowej na 15 minut. Wesołych Świąt!