Delikatne, puszyste i bez grama mąki, z pysznym serowym nadzieniem, nie mają sobie równych. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Do dzieła!
1. Przygotowanie nadzienia:
Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj cukier i jeśli masz ochotę – rodzynki, migdały czy orzechy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Przygotowanie naleśników:
Mikserem, wymieszaj 5 jajek z cukrem i skrobią. Cały czas mieszając, małymi porcjami dodawaj mleko i olej. Konsystencja ciasta nie powinna być zbyt gęsta. Odstaw gotowe ciasto na 15 minut.
3. W tym czasie, rozgrzej patelnię z małą ilością oleju. Uwaga! Smaż naleśniki tylko z jednej strony i na każdym rozsmaruj łyżkę nadzienia. Tak przygotowane naleśniki zawiń w rulonik lub „na cztery” – w trójkąciki.
4. Poukładaj naleśniki w naczyniu żaroodpornym Zwiń każdy w rulon lub też złóż w trójkąty. Naleśniki umieść w naczyniu żaroodpornym. Każdego naleśnika, polej roztopionym masłem i łyżeczkę kwaśnej śmietany.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 10-15 minut. Gotowe!