Cukinia po koreańsku- zachwyca swoim smakiem oraz chrupkością. Idealna przekąska , której jeszcze nie jadłaś.

Latem najczęściej przygotowujemy cukinię. Jest idealna zarówno do zdrowych dań jak i przekąsek.

 

Cukinia po koreańsku jest potrawą pikantną. Rodzina oraz wszyscy zaproszeni goście na pewno będą zachwalać tak pyszną marynowaną cukinię.

Nie tylko marynuje się warzywa na zimę. Przygotowana cukinia z przepisu poniżej idealnie smakuje z potrawami przyrządzanymi na grillu.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 200 g marchwi
  • Pół kg świeżej cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • Łyżeczka nasion sezamu
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • Łyżeczka soku sojowego

 

WYKONANIE:

1.Na cienkie plastry pokrój młodą cukinię. Jak masz duże cukinie , koniecznie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je na mniejsze plasterki.

2.Na około 30 minut odstaw na bok przyprawione solą cukinie. Obierz marchew, następnie pokrój ją na bardzo cienkie paski , potem przypraw solą i odstaw na kilka minut.

3.Dokładnie obierz, następnie przeciśnij przez praskę czosnek. Do miski czosnkiem dodaj, miód, sos sojowy, sok z cytryny, po czym całość dokładnie wymieszaj. Do smaku przypraw pozostałym przyprawami.

4.Usuń całą wodę z cukinii oraz marchewki. Do jednej miski przełóż marchew oraz cukinię, następnie dodaj do nich gotowy dressing. Rozgrzanym olejem z rondelka polej przygotowane danie. Dokładnie wymieszaj całe danie. Przechowuj w lodówce przez 20 minut. Jako dodatki użyj nasion sezamu.

 

Tak przygotowane cukinie po koreańsku idealnie komponują się z daniami z grilla lub po prostu jako przekąska.

error: Content is protected !!