Cukinia po koreańsku jest potrawą pikantną. Rodzina oraz wszyscy zaproszeni goście na pewno będą zachwalać tak pyszną marynowaną cukinię.
Nie tylko marynuje się warzywa na zimę. Przygotowana cukinia z przepisu poniżej idealnie smakuje z potrawami przyrządzanymi na grillu.
1.Na cienkie plastry pokrój młodą cukinię. Jak masz duże cukinie , koniecznie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je na mniejsze plasterki.
2.Na około 30 minut odstaw na bok przyprawione solą cukinie. Obierz marchew, następnie pokrój ją na bardzo cienkie paski , potem przypraw solą i odstaw na kilka minut.
3.Dokładnie obierz, następnie przeciśnij przez praskę czosnek. Do miski czosnkiem dodaj, miód, sos sojowy, sok z cytryny, po czym całość dokładnie wymieszaj. Do smaku przypraw pozostałym przyprawami.
4.Usuń całą wodę z cukinii oraz marchewki. Do jednej miski przełóż marchew oraz cukinię, następnie dodaj do nich gotowy dressing. Rozgrzanym olejem z rondelka polej przygotowane danie. Dokładnie wymieszaj całe danie. Przechowuj w lodówce przez 20 minut. Jako dodatki użyj nasion sezamu.
Tak przygotowane cukinie po koreańsku idealnie komponują się z daniami z grilla lub po prostu jako przekąska.