Cukinia po koreańsku – Smaczna i chrupiąca sałatka, która zachwyci smakiem każdego.

Może być pyszną, zdrową przekąską lub przystawką do dań mięsnych z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Przygotujesz ją szybko, a genialne połączenie smaków zachwyci wszystkich domowników oraz gości przy świątecznym lub uroczystym stole. Oryginalny przepis na chrupiącą, pikantną i niezwykle smaczną sałatkę, z pewnością zachowasz jako swój ulubiony. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g cukinii,
  • 200 g marchewki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka sezamu,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 ml oleju słonecznikowego.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Młodą cukinię umyj i pokrój w cieniutki plasterki. Jeśli Twoja cukinia jest duża, obierz ją ze skórki i przekrój ją wzdłuż na pół, zanim pokroisz w plasterki. Przełóż cukinię do miski i posyp lekko solą. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.

 

2. Teraz obierz marchewkę, umyj i pokrój w cienkie słupki. Przełóż pokrojoną marchew do osobnej miski, dodaj szczyptę soli i odstaw na 30 minut.

 

3. W tym czasie, przygotuj aromatyczny sos sałatkowy.

 

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do miseczki, dodaj miód, sos sojowy, sok wyciśnięty z cytryny oraz paprykę słodką i ostrą. Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

4. Z pokrojonych i posolonych wcześniej warzyw odsącz wodę, połącz ze sobą i polej przygotowanym sosem.

 

5. Na koniec, rozgrzej na patelni 50 g oleju roślinnego, polej nim sałatkę i dokładnie wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na 20 minut. Gotowe!

 

Przed podaniem, posyp sałatkę sezamem. Smacznego!

error: Content is protected !!