Przygotujesz ją szybko, a genialne połączenie smaków zachwyci wszystkich domowników oraz gości przy świątecznym lub uroczystym stole. Oryginalny przepis na chrupiącą, pikantną i niezwykle smaczną sałatkę, z pewnością zachowasz jako swój ulubiony. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Młodą cukinię umyj i pokrój w cieniutki plasterki. Jeśli Twoja cukinia jest duża, obierz ją ze skórki i przekrój ją wzdłuż na pół, zanim pokroisz w plasterki. Przełóż cukinię do miski i posyp lekko solą. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
2. Teraz obierz marchewkę, umyj i pokrój w cienkie słupki. Przełóż pokrojoną marchew do osobnej miski, dodaj szczyptę soli i odstaw na 30 minut.
3. W tym czasie, przygotuj aromatyczny sos sałatkowy.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do miseczki, dodaj miód, sos sojowy, sok wyciśnięty z cytryny oraz paprykę słodką i ostrą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Z pokrojonych i posolonych wcześniej warzyw odsącz wodę, połącz ze sobą i polej przygotowanym sosem.
5. Na koniec, rozgrzej na patelni 50 g oleju roślinnego, polej nim sałatkę i dokładnie wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na 20 minut. Gotowe!