Uwielbiam cukinię w każdej postaci, jednak cukiniowe wachlarze są moim ulubionym. Delikatne warzywo z mięsnym wnętrzem, polecam wszystkim miłośnikom nowinek kulinarnych, lubiących łatwe, szybkie i oryginalne dania z mięsem i cukinią w roli głównej. Do dzieła!
1. Mięso mielone, wymieszaj z pokrojoną w kosteczkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Cukinię obierz ze skórki i jej grubszą stronę natnij wzdłuż w kilku miejscach w wachlarz (jak na zdjęciu). W wykonane nacięcia, włóż warstwę mięsa mielonego i poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. Z wierzchu, przykryj cukinie folią aluminiową.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut.
4. Po tym czasie, zdejmij folię i posyp cukinię startym na tarce serem. Piecz przez kolejne 10 minut do czasu, aż ser się rozpuści. Gotowe!
Możesz również wymieszać starty ser ze śmietaną lub majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Taką mieszanką polej cukinię, będzie bardziej aromatyczna i smaczna. Przed podaniem, udekoruj cukinię posiekanym koperkiem. Smacznego!