Seler i cytryna stanowią doskonałe połączenie, które korzystnie wpływa na proces detoksykacji organizmu, czyli pozbywania się toksyn.Przepis.
Połączenie cytryny z selerem to klucz do zrzucenia zbędnych kilogramów. Warto zatem skorzystać z poniższego przepisu chcąc wykonać detoksykację i jednocześnie zapobiec ewentualnemu odkładaniu się tłuszczów głównie w tętnicach.
Być może ten sposób przyczyni się również do zapobiegnięcia chorób serca. Seler i cytryna pobudzają dodatkowo trawienie i spalanie zgromadzonych zapasów tłuszczu. To naturalna receptura, która nie jest droga, jeśli chodzi o poniesione koszty.
Seler posiada liczne właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wyróżnia się przede wszystkim:
- naturalne odtruwanie,
- wspomaganie układu odpornościowego,
- oczyszczanie przewodu pokarmowego z odpadowych substancji,
- wspomaganie trawienia i metabolizmu,
- wspomaganie tworzeniu krwi,
- moczopędne działanie poprzez oczyszczanie dróg moczowych oraz nerek,
- regulowanie i wspieranie wątroby,
- wpływ na układ nerwowy,
- eliminację bólu stawów.
Przygotowując naturalny napój składający się z selera i cytryny można wesprzeć swój proces odchudzania. Wynika to głównie z pobudzenia trawienia, przyspieszenia spalania tłuszczu i redukcji cellulitu. Dodatkowo, ten napój wspiera eliminację nadmiaru płynów zgromadzonych w organizmie.
Składniki:
- 1 kg cytryn,
- 400 g korzenia selera.
Sposób przygotowania:
Korzeń należy dokładnie umyć, a następnie zetrzeć go wraz ze skórką, gdyż zawiera ona dużą ilość cennych witamin. Cytryny również opłukać i ich skórkę zetrzeć.
Całość zalać ok. 2 l wody. Wszystko razem gotować blisko pół godziny, a później zostawić do całkowitego ostygnięcia. Kiedy napój będzie już zimny, należy dodać do niego wyciśnięty sok z pozostawionych cytryn. Całość dokładnie połączyć ze sobą i odcedzić płyn. Przelać napój do butelki i przechowywać w lodówce.
Zaleca się, aby napój z selera i cytryny spożywać bezpośrednio albo po rozcieńczeniu go z wodą. Wystarczy pić 100 ml soku 3 razy każdego dnia bezpośrednio przed spożywaniem posiłków przez 2 tygodnie.