To zadziwiająca roślina – potrafi nie tylko złagodzić kaszel, ale także odmłodzić skórę. Dowiedz się, jak prosto przygotować z niej herbatę leczniczą.
830
Kaszel to bardzo dobrze znany nam objaw, przede wszystkim przeziębienia. Zamiast sięgania po chemiczne farmaceutyki warto sięgnąć po dar od natury, który pozwoli złagodzić nieprzyjemne dolegliwości. Mowa jest tutaj o czarnym bzie, który dodatkowo działa odmładzająco na skórę. Dowiedz się, dlaczego warto pić smaczną i zdrową herbatę przygotowaną z tej leczniczej rośliny.
Herbatka z czarnego bzu na uporczywy kaszel dla dorosłych i dzieci
W wielu preparatach farmaceutycznych, szczególnie tych zalecanych przy problemach z górnym układem oddechowym, możesz znaleźć czarny bez w składzie. Zioło to używane jest od wieków do łagodzenia rozmaitych objawów, między innymi kaszlu. W medycynie ludowej stosowano go u osób borykających się z grypą, zapaleniem oskrzeli, astmą i alergią. Prozdrowotne działanie czarnego bzu wynika przede wszystkim z dużej zawartości kwasu askorbinowego, czyli witaminy C oraz karotenu i flawonoidów.
Bez czarny wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu organizm staje się mniej podatny na chorobotwórcze drobnoustroje i szybciej radzi sobie z ich zwalczaniem. Po roślinę tę sięga się także w przypadku problemów z zaparciami i przy cukrzycy. Za pomocą herbatki sporządzonej z ziela możesz pozbyć się uporczywego kaszlu, suchego. Możliwe jest podawanie jej także dzieciom. Do przygotowania herbatki będziesz potrzebować suszonych kwiatów, które należy zalać wrzątkiem przykryć i pozostawić tak przez dziesięć minut.
Jak zrobić syrop z czarnego bzu?
Z czarnego bzu możesz przygotować syrop, który warto dodawać do herbaty w okresie jesienno-zimowym. W ten sposób wzmocnisz odporność i zmniejszysz ryzyko infekcji oraz rozgrzejesz organizm. Będziesz potrzebować około 45 kwiatów czarnego bzu, trzech cytryn, dwóch kilogramów cukru i dwóch litrów wody. Pamiętaj o dokładnym umyciu kwiatów, aby nie były niczym zanieczyszczone.
Potem rozpuść cukier w wodzie, gotując go na niewielkim ogniu. Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryn i kwiaty. Wymieszaj wszystko odstawić do chłodnego miejsca na cztery dni. Pamiętaj o tym, aby regularnie mieszać syrop przez ten czas. Po czterech dniach pozostaje przefiltrować go i przełożyć do szklanego naczynia. Tak przygotowany syrop z czarnego bzu przechowuj w chłodnym miejscu.
Przepisy z użyciem czarnego bzu
Czarny bez możesz użyć do przygotowania balsamu do skóry, idealny przy wrażliwej cerze. Będziesz potrzebować do tego 25 gramów suszonych kwiatostanów i dwóch filiżanek wrzątku. Zalej nim kwiaty, a po przestygnięciu odcedź wszystko. Przelej napar do czystego naczynia szklanego i stosuj codziennie na odświeżoną skórę. Czarny bez działa odświeżająco i łagodząco.
Z czarnego bzu możesz zrobić ocet. Wystarczy mieć kilogram suszonych kwiatów, które zalewa się litrem octu i pozostawia na osiem dni w ciepłym pomieszczeniu.