Czosnkowa przyprawa- dzięki niej potrawa jest smaczniejsza. Pięknie pachnie oraz świetnie smakuje.
Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na przygotowanie domowej czosnkowej przyprawy. Poprzez dodanie tej przyprawy zyskasz bogatszy smak dania.
Gdy dodajesz ulubione przyprawy do dania to otrzymujesz pyszniejszą potrawę, która pięknie pachnie i świetnie smakuje.
PRZYPRAWA CZOSNKOWA:
Do przygotowania przyprawy czosnkowej wystarczy użyć trzy główki czosnku, a z nich uzyskasz 100 g proszku czosnkowego. Jeżeli chcesz uzyskać dodatkową przyprawę dodaj do czosnku ulubione suszone zioła.
Poprzez użycie blendera otrzymasz w szybki i prosty sposób tę doskonałą przyprawę. Gdy nie posiadasz blendera , to i tak gwarantuje ,że przygotujesz czosnkową przyprawę.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
3 główki czosnku
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Dokładnie obierz całe główki czosnku. Obrany czosnek włóż do blendera, następnie dobrze go zmiel. Przygotowaną masę, przełóż tworząc cienką warstwę na formie do pieczenia, następnie w 50 stopniach ją susz. Pamiętaj, aby co jakiś czas sprawdzać czy już jest gotowe. Czosnek powinien być kruchy oraz suchy. Używając moździerza lub młynka do kawy, zmiel dokładnie przygotowany wysuszony czosnek, następnie przełóż go do hermetycznego opakowania.
2.Zamiast blendera możesz użyć tarki lub po prostu przecisnąć go przez praskę.
PRZYPRAWA WŁOSKA:
Wspaniałą włoską przyprawą jest gremolata, która składa się z ziół oraz czosnku, a jej zapach pięknie pachnie cytryną. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, owocami morza lub gulaszami. Wzbogaci także smak przekąsek, sosów lub sałatek, ale idealnie także smakuje gdy jest posmarowana na chleb.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Cytryna
-
4 główki czosnku
-
Sól
-
Pęczek pietruszki
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Do blendera włóż dobrze obrany czosnek. Dodaj pęczek pietruszki. Dokładnie umyj cytrynę , następnie wysusz ją używając ręcznika papierowego. Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny.
2. Przetnij cytrynę na pół , następnie wyciśnij dokładnie z niej sok i dodaj go również do blendera, następnie całość dokładnie zblenduj, aż powstanie jednolita konsystencja. Przygotowaną przyprawę przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika, następnie przechowuj w lodówce. Życzę smacznego!