Puszyste ciasto, mleczne nadzienie, a na wierzchu kruszonka – pyszne bułeczki, które zawładną sercem każdego, kto ich spróbuje. Idealne na deser, przekąskę w pracy, a nawet drugie śniadanie do szkoły. Biegnij do kuchni i przekonaj się sam!
Składniki:
Bułeczki:
- 400-420 g mąki
- 1 jajko
- 200 g mleka
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- 7 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- * mleko skondensowane – tak na oko 😉
* czytaj dalej w kroku 6
Kruszonka:
- 30 g cukru
- 30 g mąki
- 15 g masła
Sposób przygotowania:
Krok 1: Podgrzej mleko i zdejmij je z palnika. Dodaj 1 łyżkę cukru oraz drożdże, a następnie zamieszaj. Przesiej mąkę, wsyp i zamieszaj ponownie. Powstałą masę odstaw na 20-30 minut, a tymczasem zajmij się połączeniem kolejnych składników. Rozpuść masło i dolej je do soli, jajka oraz cukru.
Krok 2: Do połączonych wcześniej ze sobą produktów dodaj nowo powstałą masę. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Teraz stopniowo, cały czas mieszając, dodawaj mąkę, a następnie olej. Blat stołu posyp mąką i zacznij zagniatać na nim ciasto, aż przestanie kleić się do rąk.
Krok 3: Do wysmarowanej olejem miski włóż ciasto i przykryj folią, a potem odstaw ją w ciepłe miejsce na 30 minut. Potem zmiażdż ciasto rękami i odstaw ponownie na pół godziny.
Krok 4: W celu zrobienia kruszonki, wystarczy pomieszać dłońmi cukier, mąkę i masło, tworząc przy tym „okruchy”.
Krok 5: Ciasto podziel na równe części, przykładowo na 12 lub 16. Każdą zwiń w kulkę, a następnie przykryj wszystkie folią i pozostaw tak na 10 minut.
Krok 6: Teraz zajmij się nadzieniem z mleka skondensowanego*. Zrób go tyle, ile chcesz zechcesz dodać do bułeczek. Zagotuj mleko i gotowe!
Krok 7: Z kulek ciasta zrób dłońmi płaskie placki, na środku układaj nadzienie i zawijaj brzegi do góry, formując z ciasta małe kulki.
Krok 8: Teraz umieść prawie gotowe bułeczki w formie do pieczenia, ponownie przykryj folią i odstaw na 20 minut. Piekarnik ustaw na 180 stopni. Na koniec wymieszaj jajko z wodą i posmaruj mieszaniną bułeczki, a następnie posyp je wcześniej przygotowaną kruszonką. Do nagrzanego piekarnika wstaw bułki i piecz przez 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę, poczekaj aż przysmaki trochę wystygną, a potem…