Dieta Japonek – Dowiedz się co robią, aby schudnąć nawet 6 kg w dwa tygodnie. Nic dziwnego, że są takie szczupłe
Japonki słyną z długiego życia, a co ciekawsze wolniej się starzeją i dłużej zachowują młody wygląd. Cieszą się też lepszym zdrowiem i samopoczuciem.
Czy zastanawiałaś się kiedyś w jaki sposób się odżywiają i w jaki sposób dbają o swoje ciało, że są szczupłe, w dobrej kondycji fizycznej i mają jędrne ciała?
Zdradzam kilka sekretów Japonek, dzięki którym możesz łatwo zrzucić kilka zbędnych kilogramów i zachować swoją wagę we właściwej normie na dłużej.
Najważniejsze są właściwe nawyki żywieniowe oraz kilka zwyczajów, które pomogą Ci utrzymać zdrową i lekką dietę. Jednym z nich jest np. codzienne picie kawy.
Co robią Japonki, żeby mieć zdrowe i szczupłe ciało
Japonki to z reguły kobiety drobne, szczupłe z dość niską wagą w przedziale 45-55 kg.i wzroście ok. 160 cm.
Wskaźnik BMI Japonek, od naszych zachodnich standardów różnią się znacząco.
Od wielu lat, naród Japoński wygrywa wszystkie rankingi na najzdrowszą i najdłużej żyjącą ludność na całym świecie. Dlatego też, osoby z nadwagą czy otyłością w Japonii wciąż bardzo trudno jest spotkać.
Naukowcy podczas przeprowadzonych badań stwierdzili, że jest to zasługa zróżnicowanej, zdrowej diety, mniejszą ilością stresu i większym ruchem oraz spokojnego i życzliwego usposobienia.
Dieta cud czy po prostu tradycja?
Japonki jedzą dużo warzyw, ryb, wodorostów i alg, bogate w jod i mnóstwo ważnych dla organizmu pierwiastków. Dlatego też, nie muszą stosować katorżniczych głodówek i ćwiczeń na siłowni. Nawyki żywieniowe Japonek są naturalne, wyuczone z domów rodzinnych i ich małe zjadane porcje, szybko powodują sytość i dodają wigoru.
W swojej diecie, często stosują lekkie, niskokaloryczne ale jednocześnie sycące zupy, które my najczęściej zastępujemy tłustymi, mięsnymi i ciężkimi daniami.
Mięso i jaja w ich diecie są również obecne, choć nie w takich ilościach jak w naszej.
Jaki ma wpływ picie herbaty i kawy
Japonki dobrze wiedzą, że bardzo ważne jest picie lekkiej herbaty, zawierającej antyoksydanty tj: białej, czerwonej, zielonej, Yerba Mate i matchę oraz kawy, która również wycisza uczucie głodu i na pobudzenie.
Mimo, że w Japonii także znajdziemy mnóstwo kuszących fast foodów i bardzo kaloryczne i niezdrowe kolorowe napoje, japończycy pozostają wierni swojej tradycji.
Przykładowe menu Japonki:
Dzień 1
Na śniadanie: kawa bez cukru. Obiad: sałatka z kapusty z dressingiem z oliwy i 2 ugotowane jaja, a do tego szklanka warzywnego soku, np. pomidorowego. Kolacja: gotowana lub pieczona ryba z warzywami.
Dzień 2
Na śniadanie: owsianka na mleku, np: z orzechami. Obiad: Sałatka z papryki z oliwą i tuńczykiem, pomidora, ogórka, sałaty, . Kolacja: kefir
Dzień 3
Na śniadanie: Kanapka z chleba pełnoziarnistego z jajkiem i warzywami. Obiad: Zapiekanka z cukinii. Kolacja: gotowana wołowina z surówkami, np. z kapusty i buraka.
Dzień 4
Śniadanie: Owsianka ze świeżymi owocami. i orzeźwiający sok z cytryny. Obiad: Pieczony filet z dorsza z ryżem (50g) i surówka z marchwi. Kolacja: rosół lub tradycyjny ramen.
Dzień 5
Śniadanie: Omlet z 3 jaj, odrobiny mleka z liśćmi szpinaku babyz pełnoziarnistym pieczywem z rzodkiewką, ogórkiem i papryką. Obiad: Pieczony łosoś z warzywami. Kolacja: jogurt naturalny z suszonymi owocami.
Dzień 6
Śniadanie: jabłko i kefir. Obiad: Sałatka z grillowanej piersi kurczaka i warzywami. Kolacja: Zupa jarzynowa
Dzień 7
Śniadanie: Pieczywo razowe z białym serem i warzywami. Obiad: Ryż i pieczone warzywa z pstrągiem pieczonym z natką pietruszki i czosnkiem. Kolacja: Zupa pomidorowa.