Nie znam osoby, która nie lubi pączków. Moje dzieci wchłaniają je bez opamiętania w każdej postaci.
Chociaż są z ciasta drożdżowego, wcale nie są kłopotliwe i przygotujesz je z prawdziwą przyjemnością. Dla tych pysznych, delikatnych pączków z czekoladą, warto jest długo czekać, a zniecierpliwione pociechy chętnie włączą się w przygotowania. Unoszący się zapach podczas smażenia, przywoła do kuchni nawet sąsiadów! Przygotuj więc od razu podwójną porcję, bo gości Ci nie zabraknie!
Oto przepis na najsmaczniejsze pączki, jakie kiedykolwiek jadłam. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
450 g mąki
-
11 g suchych drożdży
-
250 ml mleka
-
40 g cukru
-
15 g cukru waniliowego
-
1 jajko
-
50 g masła
-
0,5 łyżeczki soli
-
250 g śmietany (33%)
-
250 g czekolady
PRZYGOTOWANIE
1. Podgrzej mleko i dodaj do niego drożdże i 2 łyżeczki cukru. Wymieszaj i wsyp 4 łyżki przesianej mąki. Dobrze wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 25-30 minut, aby urosło.
2. W wygodnej misce wymieszaj cukier, sól i cukier waniliowy. Dodaj jajko i ubij mikserem na gładką, jednolitą masę.
3. Nie przerywając miksowania, dodaj jajka, stopniowo pozostałą mąkę i zmiękczone masło. Teraz zagniataj ciasto przez co najmniej 10-15 minut.
Ciasto powinno być miękkie i lekko lepkie. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i pozostaw na 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Powinno zwiększyć swoją objętość co najmniej 2,5 razy.
4. W międzyczasie, przygotuj nadzienie: Rozpuść czekoladę w gorącej śmietanie i odstaw na 3 minuty. Następnie ubij wszystko mikserem na gładką płynną masę.
5. Gdy ciasto urośnie, zagniataj ciasto jeszcze kilka minut, a następnie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na placek o grubości ok. 1,5 cm. Za pomocą dowolnego okrągłego naczynia, wytnij pączki o średnicy ok. 7-8 cm. Z tej ilości ciasta powinno wyjść ok. 16-18 sztuk.
6. Pozostaw pączki, przykryte ściereczką na 20-30 minut.
7. Smaż pączki w gorącym oleju, na złoty kolor po obu stronach. Gotowe, usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
8. Przez małą dziurkę, wypełnij pączki czekoladą i posyp cukrem pudrem.
9. To wszystko, pączki z czekoladą są gotowe. Smacznego!
Pączki możesz wypełnić dowolnym nadzieniem. Może to być budyń, konfitura lub dżem. Wszystko zależy od tego, na co masz właśnie ochotę.