Pyszne domowe pierożki ze szpinakiem- ich niesamowity smak zachwyca podniebienia wszystkich domowników

Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na pierożki z farszem szpinakowym, które są przygotowane w całkiem inny sposób, ale ich smak oraz wygląd na pewno zachęci całą rodzinę do skosztowania ich. U mnie w domu za każdym razem szybko znikają z talerzy. Koniecznie ich spróbuj , a zobaczysz jakie są niesamowicie pyszne!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 200 ml kefiru
  • 100 l wody
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 550 g mąki pszennej
  • Łyżeczka soli
  • Mielony czarny pieprz
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • Pół kg szpinaku
  • 100 g masła

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Do miski wlej wodę, po czym dodaj do niej kefir, który ma temperaturę pokojową.

2.Następnie wbij do miski jedno jajko, wsyp mąkę oraz sól, wlej także olej, całość dokładnie wymieszaj, po czym zacznij rękoma ugniatać ciasto. Tak przygotowane koniecznie odłóż na kwadrans w ciepłe miejsce.

 

3.W między czasie możesz przygotować farsz. Na samym początku dokładnie obierz cebulę, po czym drobno ją pokrój i smaż a patelni przez kilka minut, następnie dodaj do niej mrożony lub drobno pokrojony szpinak. W małym garnuszku ugotuj jedno jajko na twardo, następnie drobno je pokrój. Do miski przełóż podsmażony szpinak z cebulą, następnie dodaj do nich pokrojone jajko, wlej roztopione masła i przypraw do smaku solą , pieprzem, jak i ulubionymi ziołami, całość dokładnie połącz ze sobą.

4.Po upływie 15 minut, koniecznie podziel ciasto na 18 kawałków, z których uformuj kulki.

5.Każdy kawałek ciasta, koniecznie lekko rozwałkuj, po czym na sam środek układaj nie wielką porcje gotowego farszu szpinakowego. Staraj się je sklejać tak jak normalnego pieroga (patrz na zdjęcie poniżej). Blachę do pieczenie wyłóż papierem, po czym układaj z małymi odstępami wszystkie pierogi.

6.Rzgrzej piekarnik do 180 stopni , następnie piecz przez 20 minut. Po tym czasie pierożki są gotowe!

Aby uzyskać złocisty kolor pierożków, koniecznie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem zanim włożysz do piekarnika. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!