Domowy chlebek – Piekę go sama od lat i zawsze wychodzi smaczny z chrupiącą skórką. Tajemnica tkwi w tym jednym składniku

Nie ma nic wspanialszego, niż zapach świeżego, domowego pieczywa unoszący się w całym domu o poranku.

Moje dzieci najchętniej jedzą go, posmarowanego jedynie masłem, za to bardzo chętnie i ze smakiem. Odkąd piekę chlebek sama w domu, nie muszę nikogo budzić. Zawsze przybiegają do stołu na śniadanie, jeszcze zanim zacznę ich wołać.

 

 

 

Domowy chlebek, według tego sprawdzonego przepisu zrobisz szybko i ze sprawdzonych, dobrej jakości produktów bez konserwantów i ulepszaczy. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • mąka krupczatka – 1 kg
  • letnia woda – 900 ml
  • otręby pszenne – 1 szklanka
  • drożdże – 50 g
  • sól – 1,5 łyżki
  • cukier – 3 łyżki
  • sezam – 3 łyżki
  • pestki dyni – 1,5 łyżki
  • łuskany słonecznik – 6 łyżek
  • siemię lniane – 6 łyżek

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki, dodaj wodę, drożdże i wymieszaj. Następnie ugnieć gładkie, elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

 

2. W tym czasie, wysmaruj formę oliwą z oliwek i posyp bułką tartą. Potem, przełóż ciasto do formy.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 40-45 minut. Podczas czekania znajdź formę do pieczenia i wysmaruj ją oliwą i posyp bułką tartą. Gotowe!

 

Chlebek po całkowitym wystudzeniu, zachowuje świeżość przez długi czas. Najlepiej smakuje, posmarowany masełkiem z miodem lub dżemem własnej roboty. Smacznego!

error: Content is protected !!