Babcia oczywiście przekazała mi ten przepis, a ja z dumą przygotowuję go teraz dla swoich dzieci. Zawsze robię podwójną porcję, bo znika w zaskakującym tempie. Dziś dzielę się z Wami przepisem. Do dzieła!
1. Do garnka wlej mleko i włóż pokruszony twaróg. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli twaróg nie jest tłusty, natychmiast zacznie się topić i ciągnąć.
2. Po tym czasie przełóż masę na sito, wyłożone jałową gazą i odciśnij nadmiar płynu.
3. Teraz przełóż masę na patelnie z grubym dnem (nie emaliowaną), dodaj masło, jajka, sól i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj rękoma.
4. Często mieszając, smaż ser na średnim ogniu przez około 5-7 minut.
5. Ser smażony jest gotowy, kiedy całkowicie się rozpuści. Przelej go do miseczki, przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Ser smażony według przepisu mojej babci jest pyszny! Nie ma nic lepszego na śniadanie, jak świeże pieczywo z serem smażonym! Ser smażony dostępny jest również w wielu sklepach, ale moje dzieci nie chcą nawet o nim słyszeć.