Próbowałaś przyrządzić kiedyś kurczaka z kapustą: Jeśli nie, to mam dla ciebie świetny przepis. Te danie bije na głowę nawet gołąbki.

Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj ją. Dodaj odrobinę soli. Wrzuć do garnka liście kapusty i ugotuj je. Odkrój te najtwardsze części. Surową pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

Do miseczki wrzuć umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe. Dodaj także posiekany koperek oraz szczypiorek. Wrzuć przygotowane filety z kurczaka. Na tarce o średnich oczkach zetrzyj ser żółty i dodaj go do przygotowanej mieszanki.

Przypraw nadzienie pieprzem, solą oraz przyprawą do kurczaka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ostudzone liście kapusty rozłóż na blacie. Na każdym liściu połóż odrobinę nadzienia z kurczakiem, a następnie zawiń je na wzór gołąbków.

Przygotuj odpowiednie naczynie żaroodporne lub blachę i wysmaruj odrobiną oleju. Następnie ułóż w nim wszystkie przygotowane kulki z kapustą. Do osobnej, niewielkiej miski wlej śmietanę. Dodaj do niej sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zalej potrawę sosem śmietanowym, który właśnie przygotowałaś. Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni. Potrawę piecz przez kolejne 40 minut. Przygotowane danie możesz posypać ulubionymi ziołami, by dodać mu jeszcze więcej smaku.

Taka propozycja na pewno spodoba się twoim bliskim. To oryginalny i bardzo pyszny przepis, którego z pewnością nigdy wcześniej nie próbowali. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Content is protected !!