Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj ją. Dodaj odrobinę soli. Wrzuć do garnka liście kapusty i ugotuj je. Odkrój te najtwardsze części. Surową pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
Do miseczki wrzuć umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe. Dodaj także posiekany koperek oraz szczypiorek. Wrzuć przygotowane filety z kurczaka. Na tarce o średnich oczkach zetrzyj ser żółty i dodaj go do przygotowanej mieszanki.
Przypraw nadzienie pieprzem, solą oraz przyprawą do kurczaka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ostudzone liście kapusty rozłóż na blacie. Na każdym liściu połóż odrobinę nadzienia z kurczakiem, a następnie zawiń je na wzór gołąbków.
Przygotuj odpowiednie naczynie żaroodporne lub blachę i wysmaruj odrobiną oleju. Następnie ułóż w nim wszystkie przygotowane kulki z kapustą. Do osobnej, niewielkiej miski wlej śmietanę. Dodaj do niej sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Zalej potrawę sosem śmietanowym, który właśnie przygotowałaś. Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni. Potrawę piecz przez kolejne 40 minut. Przygotowane danie możesz posypać ulubionymi ziołami, by dodać mu jeszcze więcej smaku.