Faszerowana papryka – Przygotowana w ten sposób, to idealne danie obiadowe dla całej rodziny. Z tym sosem, to danie idealne

Pomysłów na faszerowaną paprykę jest bardzo dużo, od najbardziej tradycyjnych składników do genialnych i oryginalnych, które potrafią zaskoczyć prostotą i wyjątkowym smakiem.

Poznaj przepis na nieco bardziej rozbudowaną wersję faszerowanej papryki, która może być z powodzeniem samodzielnym daniem obiadowym, dodatkiem do ziemniaków lub ryżu i koniecznie w towarzystwie surówek z świeżych warzyw.

 

 

To genialne połączenie smaków, które z pysznym, kremowym i aromatycznym sosem tworzy danie doskonałe. Obok faszerowanej papryki, według tego sprawdzonego przepisu, nikt nie przejdzie obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mielone mięso wołowe 300 g
  • Mielone mięso wieprzowe 200 g
  • Kuskus 100 g
  • Pomidor 3 sztuki
  • Papryka 8 sztuk
  • Śmietana 18% 7 łyżek
  • Szczypta ostrej papryki mielonej
  • Szczypiorek pęczek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Chmiel sunelli opcjonalnie do smaku
  • Kolendra 1 pęczek
  • Sos adżika 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy 4 łyżki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W pierwszej kolejności, przygotuj kuskus według instrukcji na opakowaniu.

2. Paprykę umyj i wydrąż nasiona robiąc nacięcie wokół ogonka tak, aby zrobić jak najmniejszy otwór.

 

3. Wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mięsa, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, kolendrę, szczypiorek oraz przyprawy i kuskus. Dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.

4. Przygotowanym nadzieniem, nafaszeruj papryki i poukładaj je ciasno w garnku z grubym dnem.

 

5. W misce, wymieszaj śmietanę z koncentratem pomidorowym, sosem Adżika ( możesz kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie) i zalej powstałą mieszanką papryki w garnku. Dopraw do smaku solą i doprowadź całość do wrzenia.

6. Potem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 35-40 minut. Gotowe!

 

Faszerowana papryka, najlepiej smakuje na gorąco w towarzystwie puree z ziemniaków lub z ryżem. Smacznego! 

 

 

Podziel się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!