Poznaj przepis na nieco bardziej rozbudowaną wersję faszerowanej papryki, która może być z powodzeniem samodzielnym daniem obiadowym, dodatkiem do ziemniaków lub ryżu i koniecznie w towarzystwie surówek z świeżych warzyw.
To genialne połączenie smaków, które z pysznym, kremowym i aromatycznym sosem tworzy danie doskonałe. Obok faszerowanej papryki, według tego sprawdzonego przepisu, nikt nie przejdzie obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W pierwszej kolejności, przygotuj kuskus według instrukcji na opakowaniu.
2. Paprykę umyj i wydrąż nasiona robiąc nacięcie wokół ogonka tak, aby zrobić jak najmniejszy otwór.
3. Wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mięsa, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, kolendrę, szczypiorek oraz przyprawy i kuskus. Dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.
4. Przygotowanym nadzieniem, nafaszeruj papryki i poukładaj je ciasno w garnku z grubym dnem.
5. W misce, wymieszaj śmietanę z koncentratem pomidorowym, sosem Adżika ( możesz kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie) i zalej powstałą mieszanką papryki w garnku. Dopraw do smaku solą i doprowadź całość do wrzenia.
6. Potem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 35-40 minut. Gotowe!