Jednak filet z kurczaka po upieczeniu w piekarniku, lubi być sucha co skutecznie psuje cały efekt nawet najbardziej wyszukanego dania. Jeśli lubisz zawsze miękką, delikatną i soczystą pierś zapiekaną w piekarniku z ulubionymi, aromatycznymi dodatkami – ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Poznaj przepis na wyjątkowo smaczne i sycące danie z kurczakiem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Do dzieła!
1. Umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym, filet z kurczaka i przekrój go najpierw na pół, a następnie wzdłuż.
2. Ponacinaj każdą część fileta w odstępach 1 cm. (5–6 nacięć na każdym). Uważaj, aby nie przekroić mięsa.
3. Mozzarellę pokrój na plasterki, a następnie jeszcze na pół i powkładaj ją do nacięć w mięsie.
4. Umyte pomidory, pokrój na plastry i powkładaj w nacięcia obok mozzarelli.
5. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i polej 20 ml oliwy z oliwek.
6. Kromki chleba o wielkości zbliżonej do fileta, skrop pozostałą oliwą z oliwek i posyp przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
7. Teraz poukładaj na nich szpinak, potem fileta z dodatkami, a wierzch posyp startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem. Tak przygotowane filety, ułóż na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 30 minut. Gotowe!