Filety z piersi kurczaka po francusku – uwielbiam ten smak. Goście pytają o przepis

Filety z piersi kurczaka po francusku są moim ulubionym daniem, które przyrządzam często po powrocie z pracy. Kocha je cała moja rodzina, a przyjaciele nie raz pytali mnie o przepis na tę niezwykle smaczną i aromatyczną potrawę.

 

 

Poniżej zdradzę Ci zatem moją recepturę oraz kilka wskazówek, dzięki którym filety z piersi kurczaka po francusku zapadną Ci w pamięć na bardzo długo.  

 

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (ok. 400 gramów),
  • 2 średnie cebule,
  • 2 średnie pomidory,
  • 100 gramów twardego sera (np. gouda, emmentaler),
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku,
  • bazylia, majeranek, oregano (zgodnie z preferencjami).

 

Moje wskazówki:

Podczas pieczenia filetów w piekarniku cały czas obserwuj mięso. Pozwoli Ci to wyjąć je w odpowiednim momencie i uniknąć przesuszenia. Zamiast kroić cebulę w plastry, zetrzyj ją na tarce. Smak filetu z kurczaka najlepiej podkreślą takie przyprawy jak pieprz czarny, bazylia, majeranek i rozmaryn.

 

Jeśli wykorzystasz powyższe rady, Twoje danie z pewnością będzie niezwykle smaczne i aromatyczne, a delikatne mięso kurczaka będzie rozpływać się w ustach.

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie umyj i pokrój na cienkie plastry. Jajka roztrzep w misce i posmaruj nim filety. Przypraw do smaku solą, pieprzem, bazylia, majerankiem i rozmarynem.

 

 

Cebulę zetrzyj na drobnej tarce, a pomidory pokrój w cienkie plastry. Zetrzyj ser. Przygotuj blachę do pieczenia. Aby uniknąć przywierania potrawy, posmaruj ją niewielką ilością oleju lub wyłóż pergaminem. Ułóż kurczaka na blasze. Na jego wierzch połóż cebulę i plastry pomidorów. Posmaruj jogurtem naturalnym i posyp startym serem.

 

 

Piecz w piekarniku w temperaturze 180’C aż do momentu, kiedy danie uzyska złoty kolor.

 

 

To tradycyjne francuskie danie jest bardzo popularne w północno – wschodniej części tego kraju. Różnicą jest to, że Francuzi przygotowują tę potrawę bez sera i zastępują go… plastrami gruszki.

 

 

Ty również możesz wykorzystać ten pomysł i dodać swoje ulubione owoce. Idealnie sprawdzą się wspomniane gruszki lub jabłka, czy ananasy. Z pewnością, będą one doskonałym dodatkiem do delikatnego mięsa z kurczaka. Smacznego!

error: Content is protected !!