Filety z piersi kurczaka po francusku są moim ulubionym daniem, które przyrządzam często po powrocie z pracy. Kocha je cała moja rodzina, a przyjaciele nie raz pytali mnie o przepis na tę niezwykle smaczną i aromatyczną potrawę.
Poniżej zdradzę Ci zatem moją recepturę oraz kilka wskazówek, dzięki którym filety z piersi kurczaka po francusku zapadną Ci w pamięć na bardzo długo.
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (ok. 400 gramów),
- 2 średnie cebule,
- 2 średnie pomidory,
- 100 gramów twardego sera (np. gouda, emmentaler),
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- szczypta soli i pieprzu do smaku,
- bazylia, majeranek, oregano (zgodnie z preferencjami).
Moje wskazówki:
Podczas pieczenia filetów w piekarniku cały czas obserwuj mięso. Pozwoli Ci to wyjąć je w odpowiednim momencie i uniknąć przesuszenia. Zamiast kroić cebulę w plastry, zetrzyj ją na tarce. Smak filetu z kurczaka najlepiej podkreślą takie przyprawy jak pieprz czarny, bazylia, majeranek i rozmaryn.
Jeśli wykorzystasz powyższe rady, Twoje danie z pewnością będzie niezwykle smaczne i aromatyczne, a delikatne mięso kurczaka będzie rozpływać się w ustach.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dokładnie umyj i pokrój na cienkie plastry. Jajka roztrzep w misce i posmaruj nim filety. Przypraw do smaku solą, pieprzem, bazylia, majerankiem i rozmarynem.
Cebulę zetrzyj na drobnej tarce, a pomidory pokrój w cienkie plastry. Zetrzyj ser. Przygotuj blachę do pieczenia. Aby uniknąć przywierania potrawy, posmaruj ją niewielką ilością oleju lub wyłóż pergaminem. Ułóż kurczaka na blasze. Na jego wierzch połóż cebulę i plastry pomidorów. Posmaruj jogurtem naturalnym i posyp startym serem.
Piecz w piekarniku w temperaturze 180’C aż do momentu, kiedy danie uzyska złoty kolor.
To tradycyjne francuskie danie jest bardzo popularne w północno – wschodniej części tego kraju. Różnicą jest to, że Francuzi przygotowują tę potrawę bez sera i zastępują go… plastrami gruszki.