Gołąbki po turecku – Genialne połączenie składników, które tworzy danie doskonałe. Moi bliscy je wprost uwielbiają
Uwielbiam gołąbki i nigdy nie zniechęca mnie czas jaki muszę poświęcić na ich przygotowanie. W końcu czego się nie zrobi, aby zjeść wyjątkowo smaczny, gorący posiłek…Z pewnością bardzo dużo, a w szczególności wtedy, kiedy mamy obok siebie kochającą rodzinę.
Gołąbki po turecku, robię tak samo często co tradycyjne gołąbki, ponieważ moja rodzina lubi obie wersje w takim samym stopniu. Są bardzo aromatyczne, sycące i wyjątkowo smaczne. Przepis polecam wszystkim miłośnikom dań mięsnych, lubiącym eksperymentować w kuchni i zaskakiwać gości nowymi, genialnymi połączeniami smaków. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
Biała kapusta 1,3 szt.
-
Mielone mięso wołowe 400 g
-
Ryż 200 g
-
Kasza Bulgur 100 g
-
Koncentrat pomidorowy 4 łyżki
-
Cebula 70 g
-
Czosnek 4 ząbki
-
Masło 20 g
-
Natka pietruszki 30 g
-
Cukier 1 łyżeczka
-
Woda 450 ml
-
Czarny mielony pieprz 1,5 łyżeczki
-
Płatki ostrej papryki 0,5 łyżeczki
-
Sól 2 łyżeczki
-
Olej słonecznikowy 2 łyżki stołowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Główkę kapusty włóż do garnka z wodą, zaparzaj we wrzątku i oddzielaj kolejno liście, tak jak na tradycyjne gołąbki.
2. W tym czasie, przygotuj sos: Do garnka z wodą, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz i cukier. Dobrze wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut.
3. Do mielonego mięsa wołowego, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, pozostały koncentrat pomidorowy, płatki ostrej papryki oraz ugotowaną kaszę bulgur i ugotowany ryż. Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, stopione masło i wszystko dobrze wymieszaj.
4. Z tak przygotowanego mięsa, uformuj małe klopsiki i zawiń je w liście kapusty.
5. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż gołąbki z każdej strony na złoty kolor, a następnie zalej je sosem i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut. Gotowe!