Genialne kotlety mielone – Soczyste i delikatne, takie jakie lubię najbardziej. Zawsze robię je tylko w ten sposób

Soczyste kotlety mielone, przygotowane według tego, sprawdzonego przepisu mojej babci, smakują moim bliskim najbardziej.

 

Dlatego też, zawsze robię je tylko w ten sposób i jeśli chodzi o mielone, staram się nie eksperymentować. Bardzo cieszy mnie wspólny obiad z rodziną, kiedy zjadają wszystko z apetytem i proszą o dokładkę. Czego chcieć więcej? Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g mielonego fileta z kurczaka
  • 0,5 szklanki mleka lub wody
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • słodka mielona papryka
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • olej do smażenia

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do 0,5 szklanki mleka (lub wody), dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie zalej przygotowaną mieszanką płatki owsiane.

2. Pokrojoną w kosteczkę cebulę, wymieszaj z mielonym mięsem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

 

3. Do namoczonych płatków owsianych, dodaj sól, pieprz i paprykę. Wymieszaj i połącz z przygotowanym wcześniej mięsem.

4. Zwilż dłonie w wodzie, wymieszaj masę mięsną i uformuj średnie kotleciki.

 

5. Smaż z każdej strony na złoty kolor, na rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe!

 

Soczyste kotleciki według tego przepisu, możesz również przed smażeniem obtoczyć w mielonych orzechach ziemnych lub włoskich. Boski orzechowy aromat i chrupiąca skórka, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Smacznego!

error: Content is protected !!