Dlatego też, zawsze robię je tylko w ten sposób i jeśli chodzi o mielone, staram się nie eksperymentować. Bardzo cieszy mnie wspólny obiad z rodziną, kiedy zjadają wszystko z apetytem i proszą o dokładkę. Czego chcieć więcej? Do dzieła!
1. Do 0,5 szklanki mleka (lub wody), dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie zalej przygotowaną mieszanką płatki owsiane.
2. Pokrojoną w kosteczkę cebulę, wymieszaj z mielonym mięsem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Do namoczonych płatków owsianych, dodaj sól, pieprz i paprykę. Wymieszaj i połącz z przygotowanym wcześniej mięsem.
4. Zwilż dłonie w wodzie, wymieszaj masę mięsną i uformuj średnie kotleciki.
5. Smaż z każdej strony na złoty kolor, na rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe!