Błyskawiczne, puszyste ciasto z dżemowym wnętrzem to idealny deser dla spragnionych słodkości, nawet najmłodszych bliskich. Do dzieła!
1. Schłodzone w lodówce jajka, ubij z solą trzepaczką lub mikserem. Następnie, stopniowo dodawaj cukier, olej i mleko, nie przerywając ubijania.
2. Potem, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj, aby ciasto nie miało grudek i uzyskało konsystencję gęstej śmietany.
3. Połowę gotowego ciasta, wyłóż na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i wysmarowanym olejem. Teraz, wyłóż ulubiony dżem i przykryj pozostałym ciastem. Powierzchnię ciasta, wyrównaj silikonową szpatułka lub łyżką.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 45 minut. Gotowe!
Przed podaniem, pozwól ciastu ostygnąć i posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego!