Herbata Pietruszkowa z Cytryną i Miodem – Zobacz, jakie są korzyści z picia jej Codziennie
Zielona natka pietruszki, to popularna przyprawa-zioło, które ma wiele zastosowań. Poza tym, że jest aromatycznym dodatkiem do zup, sałatek i wielu potraw, to można nią jeszcze pięknie przyozdobić odświętne, uroczyste dania.
Jednak natka pietruszki ma jeszcze oprócz tego wiele cennych właściwości zdrowotnych.
Najcenniejszym dobrodziejstwem tego zioła, jest przyrządzona według sprawdzonego przepisu herbatka pietruszkowa, która w połączeniu z cytryną i miodem jest w stanie pozytywnie zaskoczyć Cię niezwykłymi korzyściami. Poznaj te korzyści i ciesz się życiem…
1. Zapobiega rozwojowi komórek rakowych
Dzięki zawartości w liściach pietruszki mirystycyny, związku ograniczającego rozwój komórek nowotworowych, skutecznie przeciwdziała pojawieniu się w szczególności raka żołądka i płuc. Działanie tego związku na organizm, zostało potwierdzone na podstawie badań przeprowadzonych na myszach.
2. Usuwa z organizmu toksyny i chroni układ nerwowy
Nagromadzone w naszym organizmie toksyny, tj: metale ciężkie i pestycydy, są najczęstszą przyczyną uszkodzenia nerwów.
Co więcej, toksyny szkodzą całemu naszemu układowi nerwowymi, nie wyłączając samego mózgu. Powodują problemy z koncentracją, chwiejność emocjonalną i nadmierną nerwowość. Ponieważ z reguły prowadzą do zaburzeń przekazywania sygnałów w układzie nerwowym, zdecydowanie i znacząco pogarszają pracę mózgu.
3. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych
Pietruszka zawiera zbawienną ilość witaminy C w swoim składzie, co znacznie obniża wskaźnik białka C-reaction (CRP), który jest wytwarzany przez nasz organizm gdy pojawia się stan zapalny.
Do najbardziej nieprzyjemnych i bolesnych stanów zapalnych, należą zapalenia kości i stawów. Herbatka pietruszkowa może skutecznie złagodzić te dolegliwości, likwidując stan zapalny.
Przygotowany według starej receptury, sprawdzony przepis na herbatkę pietruszkową, może również w zwalczaniu wielu innych, przewlekłych stanów chorobowych.
Herbatka pietruszkowa – Przepis:
SKŁADNIKI:
-
3 szklanki wody
-
4-5 łodyżek natki pietruszki
-
1 łyżeczka miodu
-
1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1. Do małego garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia.
2. Potem, dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki i 1/2 cytryny.
3. Zdejmij z ognia i pozostaw na 5 minut.
4. Przecedź napar przez drobne sitko, a następnie dodaj miód. Dokładnie wymieszaj.
5. Herbatka pietruszkowa gotowa!
Przyrządzony w ten sposób napar pij codziennie, dzięki temu nabierzesz odporności na choroby i infekcje.
Zacznij żyć zdrowo!