Idealne przekąski na ciepło z ciasta francuskiego- moja rodzina oraz zaproszeni goście są nimi zachwyceni, koniecznie musisz ich spróbować.
Poniżej znajdziesz idealne przepisy na ciepłe przekąski. W bardzo prosty oraz szybki sposób przygotujesz przekąskę , którą wszyscy będą zachwyceni.
Te wspaniałe przekąski możesz przygotować z gotowego już ciasta francuskiego. Gotowe przekąski zachwycają nie tylko wyglądem ale także, przepysznym smakiem, każdy kto spróbuje , nie będzie chciał się od nich oderwać. Koniecznie musisz ich spróbować!
Małe rogaliki:
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Cukinia
-
Okrągły arkusz ciasta francuskiego
-
120 g wędzonego łososia
-
Żółtko
-
100 g topionego sera
-
Łyżka mleka
-
Czarny mielony pieprz
-
Sezam
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Na cienkie paski pokrój obraną cukinię po czym lekko ją podsmaż na patelni grillowej lub trochę obgotuj. Na około 16 trójkątów pokrój ciasto francuskie. Każdy przygotowany kawałek posmaruj serkiem topionym. Na wysmarowanych trójkątach poukładaj cukinię oraz kawałek wędzonego łososia. Następnie lekko posyp pieprzem. Tak przygotowane trójkąty zacznij zwijać w kształt rogalika.
2.Na blaszkę połóż papier do pieczenia, po czym układaj przygotowane rogaliki, które dokładnie posmaruj mieszanką z jajka oraz mleka. Każdy rogalik dokładnie posyp sezamem. Następnie piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
Małe hamburgery francuskie
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
2 ulubione kiełbaski lub drobiowe parówki
-
Okrągły arkusz ciasta francuskiego
-
100 g szpinaku
-
Łyżka mleka
-
60 g żółtego sera
-
2 żółtka
-
Sezam
-
Kurkuma
WYKONANIE:
1.Na samym początku w małej miseczce ubij 1 żółtko , po czym dokładnie posmaruj nim ciasto francuskie. W osolonej wodzie dokładnie sparz liście szpinaku. Za pomocą tarki zetrzyj ser na dużych oczkach. Na połowie ciasta francuskiego połóż starty ser, następnie drobno pokrojone parówki oraz sparzony szpinak. Potem ciasto dokładnie złóż i mocno ściśnij brzegi. Tak przygotowane ciasto pokrój na osiem kawałków ostrym nożem w poprzek,( patrz zdjęcie poniżej). Pokrojone paski dokładnie zwijaj w rulon.
2.Blachę wyłóż papierem do pieczenia po czym układaj na niej przygotowane ruloniki, które posmaruj mieszanką z żółtka, jajka, kurkumy oraz mleka. Następnie całość posyp sezamem. Piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
Ciasto francuskie w kształcie róży
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
30 g sera gorgonzola
-
Żółtko
-
Okrągły arkusz ciasta francuskiego
-
2 łyżki mleka
-
18 plasterków kiełbasy krakowskiej lub żywieckiej
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Na samym początku rozpuść ser w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki mleka. Na sześć równych plastrów podziel ciasto francuskie. Każdy przygotowany pasek dokładnie posmaruj serem , po czym układaj w małych odległościach kawałki kiełbasy ( patrz na zdjęcie poniżej). Wolny brzeg ciasta, złóż tak aby lekko zakrywał kiełbasę. Następnie dokładnie całość zwijaj w rulon, z którego powstanie różyczka.
Tak przygotowane różyczki układaj w foremce do babeczek , która jest sylikonowa, następnie posmaruj mieszanką z mleka oraz żółtka. Piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Życzę smacznego!