Jak marynować kurczaka, według najlepszych szefów kuchni, aby zawsze był soczysty, aromatyczny i z pyszną chrupiącą skórką

Pieczony kurczak to częste danie, które przyrządzamy na najróżniejsze okazje – od rodzinnego obiadu, przez święta, po ważniejsze uroczystości.

Jednak jak go marynować, aby zachwycił smakiem i wyglądał apetycznie? Poznaj sposoby najbardziej cenionych szefów kuchni i przyrządzaj zawsze soczystego, aromatycznego i z chrupiącą pyszną skórką kurczaka. Do dzieła!

Odpowiedni zestaw ziół oraz przypraw, które podkręcą smak kurczaka, to najczęściej stosowane triki przez szefów kuchni.

 

Najlepsze zestawy dodatków i przypraw, które zawsze warto mieć pod ręką:

 

 

Zestaw 1: Zioła, miód, ząbki czosnku, oliwa z oliwek, rozmaryn, mandarynki i białe wino

W regionach śródziemnomorskich, taki zestaw jest na porządku dziennym. Do wnętrza umytego i osuszonego kurczaka, włóż kilka ząbków czosnku, parę gałązek rozmarynu oraz dwie podzielone na pół mandarynki.

Podczas pieczenia, polewaj kurczaka mieszanką białego wina, soku z mandarynek, oliwy z oliwek i miodu.

Pieczenie powinno odbywać się w piekarniku, rozgrzanym do 220°C, przez 20 minut. Po tym czasie, owiń kurczaka w folię aluminiową i piecz kolejne 40 minut w temperaturze 170°C.

 

 

Zestaw 2: Zioła prowansalskie, sos tabasco, czosnek, sól, musztarda, oliwa z oliwek i białe wytrawne wino

Najlepszą, chrupiącą skórkę uzyskasz jeśli wymieszasz 2 łyżki wina z 2 łyżkami oliwy z oliwek, 4 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, łyżeczką tabasco, 2 łyżkami musztardy, łyżeczką ziół prowansalskich i 0,5 łyżeczki soli.

Przygotowaną mieszanką, natrzyj całego kurczaka i podsmaż na patelni po 5 minut z każdej strony.

Potem, piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, do miękkości i uzyskania złotej chrupiącej skórki.

 

 

Zestaw 3: Masło, gałązki kolendry, mięta, imbir, chili, czosnek, sok z limonki, pieprz, sól 

Zastosowanie tej mieszanki przypraw, pozwoli Ci na przyrządzenie kurczaka w wersji orientalnej z indyjską nutą. W szczególności polecam go wszystkim miłośnikom pikantnej wersji pieczonego kurczaka.

Do soku z limonki, dodaj kilka gałązek posiekanej kolendry, mięty, plasterek imbiru, ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku, miękkie masło, sól, pieprz i trochę papryczki chili do smaku. Natrzyj dokładnie kurczaka, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny.

Po tym czasie, piecz w piekarniku, rozgrzanym do 220°C, do miękkości.

 

Genialne zestawy, idealnie dobranych przypraw, ziół i dodatków dodadzą Twojemu daniu nieco orientalności i pikanterii. Od tej pory pieczony kurczak będzie Twoim popisowym daniem na wszystkie okazje. Smacznego!

error: Content is protected !!