Jak marynować kurczaka, według najlepszych szefów kuchni, aby zawsze był soczysty, aromatyczny i z pyszną chrupiącą skórką
Pieczony kurczak to częste danie, które przyrządzamy na najróżniejsze okazje – od rodzinnego obiadu, przez święta, po ważniejsze uroczystości.
Jednak jak go marynować, aby zachwycił smakiem i wyglądał apetycznie? Poznaj sposoby najbardziej cenionych szefów kuchni i przyrządzaj zawsze soczystego, aromatycznego i z chrupiącą pyszną skórką kurczaka. Do dzieła!
Odpowiedni zestaw ziół oraz przypraw, które podkręcą smak kurczaka, to najczęściej stosowane triki przez szefów kuchni.
Najlepsze zestawy dodatków i przypraw, które zawsze warto mieć pod ręką:
Zestaw 1: Zioła, miód, ząbki czosnku, oliwa z oliwek, rozmaryn, mandarynki i białe wino
W regionach śródziemnomorskich, taki zestaw jest na porządku dziennym. Do wnętrza umytego i osuszonego kurczaka, włóż kilka ząbków czosnku, parę gałązek rozmarynu oraz dwie podzielone na pół mandarynki.
Podczas pieczenia, polewaj kurczaka mieszanką białego wina, soku z mandarynek, oliwy z oliwek i miodu.
Pieczenie powinno odbywać się w piekarniku, rozgrzanym do 220°C, przez 20 minut. Po tym czasie, owiń kurczaka w folię aluminiową i piecz kolejne 40 minut w temperaturze 170°C.
Zestaw 2: Zioła prowansalskie, sos tabasco, czosnek, sól, musztarda, oliwa z oliwek i białe wytrawne wino
Najlepszą, chrupiącą skórkę uzyskasz jeśli wymieszasz 2 łyżki wina z 2 łyżkami oliwy z oliwek, 4 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, łyżeczką tabasco, 2 łyżkami musztardy, łyżeczką ziół prowansalskich i 0,5 łyżeczki soli.
Przygotowaną mieszanką, natrzyj całego kurczaka i podsmaż na patelni po 5 minut z każdej strony.
Potem, piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, do miękkości i uzyskania złotej chrupiącej skórki.
Zestaw 3: Masło, gałązki kolendry, mięta, imbir, chili, czosnek, sok z limonki, pieprz, sól
Zastosowanie tej mieszanki przypraw, pozwoli Ci na przyrządzenie kurczaka w wersji orientalnej z indyjską nutą. W szczególności polecam go wszystkim miłośnikom pikantnej wersji pieczonego kurczaka.
Do soku z limonki, dodaj kilka gałązek posiekanej kolendry, mięty, plasterek imbiru, ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku, miękkie masło, sól, pieprz i trochę papryczki chili do smaku. Natrzyj dokładnie kurczaka, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Po tym czasie, piecz w piekarniku, rozgrzanym do 220°C, do miękkości.