Jak upiec chleb w domu – Idealny przepis na świeże pieczywo w Twoim domu, każdego dnia.
52 867
Wbrew powszechnemu przekonaniu, że pieczenie smacznego chleba wymaga profesjonalnego sprzętu i specjalnych umiejętności, bardzo łatwo jest go upiec w zwyczajnych domowych warunkach. Nie ma nic lepszego, niż świeżo upieczony domowy chleb ze złotą, chrupiącą skórką.
Przyznaj, że zarówno domownicy, jak i Twoi goście będą zachwyceni, kiedy zaserwujesz im świeży, domowy chleb – lekki i puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Oto rewelacyjny przepis na domowy chleb, specjalnie dla Ciebie…
SKŁADNIKI
-
1 kg mąki pszennej
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
15 g suchych drożdży
-
15 g soli morskiej
-
700 ml wody
PRZYGOTOWANIE
1. Zacznij od przesiania mąki. Podczas tego procesu mąka nasycana jest tlenem, dzięki czemu chleb będzie lekki i puszysty.
Następnie dodaj do mąki drożdże i sól. Wymieszaj składniki. Podgrzej wodę do 20 stopni i dodaj do suchych składników. Wszystko wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
2. Gdy ciasto wystarczająco zgęstnieje, posyp blat mąką, wyłóż ciasto i zagniataj rękami.
3. Następnie weź głęboką miskę i obficie posmaruj ją oliwą z oliwek. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 40-60 minut.
Po tym czasie, wyłóż ciasto z miski na blat, posypany mąką i ponownie wyrabiaj rękami. Ponownie włóż ciasto do wysmarowanej oliwą z oliwek miski i obficie posyp ciasto mąką. Ta mała sztuczka spowoduje, że nasz chleb będzie miał pyszną, chrupiącą skórkę. To jest najpyszniejsza część, świeżo upieczonego chleba.
Następnie przykryj miskę ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.
4. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni, a tymczasem bardzo ostrożnie wyjmij ciasto z miski i uformuj zgrabną, owalną kulkę.
Przykryj blaszkę papierem do pieczenia, posyp mąką i ułóż uformowany chleb. Piecz w piekarniku przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 220 stopni i piecz chleb przez kolejne 30 minut. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia w piekarniku. Smacznego!
Pieczenie domowego chleba jest bardzo proste, jednak wymaga dokładności i cierpliwości.