Kakaowe ciasto z budyniem, które wykonasz łatwo i szybko na każdą okazję. Ten smak zaskoczy każdego

Genialny przepis na szybkie i proste ciasto dla wszystkich amatorów słodkich wypieków. Puszyste i delikatne ciasto z budyniowym wnętrzem, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do popołudniowej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości i święta. Do dzieła!

 

Składniki na ciasto:
  • mąka – 1,5 szklanki
  • jajka – 5 sztuk
  • cukier 1/2 szklanki
  • olej – 3/4 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • kakao – 5 łyżek
  • soda – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

 

 

Składniki na masę:
  • mleko – 600 ml
  • masło – 250 g
  • cukier 5 łyżek
  • budyń bananowy – 2 opakowania

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wygodnego garnka wlej wodę, olej, wsyp kakao i 3/4 szklanki cukru. Wymieszaj, zagotuj na małym ogniu, a następnie wystudź. ować i odstawić do ostudzenia. Ubij białka z cukrem, ubijając dodawaj żółtka.

2. Ubite jajka, wymieszaj z przygotowaną wcześniej masą i dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wszystko wymieszaj na gładką, jednolitą masę.

 

3. Przełóż ciasto do formy i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 40 minut. Upieczone ciasto, po wystudzeniu, przekrój na pół.

4. Ugotuj budyń, przestudź go i przetrzyj przez sito z masłem. Tak przygotowaną masą, wysmaruj połowę ciasta i przykryj drugim. Wierzch ciasta polej rozpuszczoną czekoladą.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!