Nawet jeśli nie jesteś fanem kalafiora, wypróbuj ten pyszny niebanalny przepis na przyrządzenie tego warzywa.
Kalafior w serowej panierce jest niezwykle chrupiący i aromatyczny. Jeśli spróbujesz kęs, tego dania na pewno się nie mu nie oprzesz.
Główkę kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy wody z odrobiną solą. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotujemy przez 5 minut. Ugotowany kalafior wyjmujemy na durszlak.
Do misi wbijamy jajka, dodajemy mąkę, curry szczyptę soli i wszystko razem dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tarta i dodajemy start ser. Pojedyncze różyczki warzyw dodajemy do ciasta, a następnie obtaczamy w bułce zmieszanej z serem.
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilości oleju smażymy kalafior. Smażony po obu stronach do uzyskania złotego koloru. Uwielbiam ta pyszna serową panierkę kalafiora. Takie danie świetnie się sprawdzi jako przystawka do mięsa lub ryb.