Faszerowany Kalafior i Brokuły z Warzywami – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Dziś przygotowuję zdrowy i smaczny przepis na faszerowany kalafior i brokuły.

 

To doskonała opcja na obiad, która pomoże Wam schudnąć bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet! Kalafior i brokuły to wspaniałe warzywa bogate w błonnik, witaminy i minerały, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Spróbujcie tego przepisu i przekonajcie się sami!

 

 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • Woda
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 ml mleka
  • Pomidory koktajlowe
  • Mały kawałek sera

 

Przygotowanie:

Kalafior podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę z solą. Wrzuć kalafior do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. Następnie odcedź. Brokuł również podziel na różyczki. Napełnij miskę gorącą wodą i wrzuć do niej brokuły. Pozostaw na 10 minut, a następnie odcedź. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.

Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu przez 1 minutę. Dodaj startą marchewkę i smaż przez kolejne 4-5 minut. Dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i smaż jeszcze 2-3 minuty. W misce wymieszaj jajka, sól, pieprz, jogurt grecki, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i mleko, aż masa będzie jednolita.

Do masy jajecznej dodaj podsmażone warzywa i dobrze wymieszaj. W dużym naczyniu do zapiekania ułóż różyczki kalafiora i brokułów. Wlej masę jajeczną na warzywa. Dodaj pomidory koktajlowe na wierzch. Posyp całość startym serem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30-40 minut, aż masa się zetnie i wierzch będzie lekko złocisty. Danie jest gotowe! Jakie to pyszne! Bardzo łatwa i zdrowa opcja na obiad! Dajcie znać w komentarzach, czy spodobał Wam się ten przepis!

 

Smacznego!

error: Content is protected !!