Kandyzowane śliwki nie tylko zachowują większość swoich witamin, ale także posiadają bardzo ciekawy smak – niczym słodziutka marmolada z delikatną nutą kwaskowatości. Sprawdź poniżej, w jaki sposób możesz przygotować kandyzowane śliwki samodzielnie w domu, wykorzystując do ich konserwacji jedynie cukier i kwasek cytrynowy.
Śliwki umyj, a następnie usuń z nich pestki przy pomocy noża. Do rondelka wsyp cukier i zalej go wodą, zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej owoce.
Zmniejsz ogień, gotuj całość przez około pół godziny. Po tym czasie wyjmij śliwki używając w tym celu łyżki cedzakowej, natomiast powstały syrop gotuj dalej do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. Następnie odstaw go do ostygnięcia.
Owoce umieść ponownie w ostudzonym syropie i podgrzej na małym ogniu. Po pewnym czasie przełóż śliwki na durszlak. Powtórz ten proces kilka razy, aż owoce staną się miękkie i błyszczące. Przy ostatniej turze dodaj do syropu kwasek cytrynowy.