Prezentujemy świetny przepis na kapustę w słoikach, która nie musi być ubijana w beczce. Jej najważniejszą zaletą jest wyjątkowy smak.

Przygotowanie tej kiszonki jest niezwykle proste.

Na początku należy pokroić kapustę i posolić ją.

Warzywo nie potrzebuje żadnych innych przypraw lub dodatków. Odstaw mieszaninę na 12 godzin do chłodnego miejsca.

Następnie przełóż kapustę razem z powstałym sokiem do słoików. Jedna główka spokojnie wypełni 4 słoiki. Ważne, żeby nie wyciskać soku z kapusty, tak jak to się robi przy klasycznym kiszeniu.

Słoiki należy zamknąć i włożyć do głębokiego garnka. Następnie odstaw je na około tydzień w ciepłym miejscu.

Kapusta jest już gotowa!  Po tym czasie możesz ją od razu zjeść. Jeśli nie chcesz, dobrze wytrzyj szklane słoje i schowaj do spiżarni.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!