W mojej kuchni przygotowuję je regularnie, korzystając z przepisu, który zawsze się udaje dzięki odpowiednim proporcjom składników. Ten przepis jest szybki i nieskomplikowany, a jego efektem jest danie, które rodzina uwielbia.
Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż ziemniaczaną pulpę do dużej miski, wbij do niej jajka i dodaj pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną do masy ziemniaczanej, aż uzyskasz dość gęste ciasto, które będzie można łatwo nabierać i zsypywać z łyżki.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Łyżką nabieraj niewielkie porcje ciasta i wrzucaj je bezpośrednio do wrzątku. Gotuj kluski przez około 8 minut, aż będą miękkie. Pokrój boczek w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy boczek zacznie uwalniać tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę. Smaż wszystko razem, aż boczek i cebula będą złociste i chrupiące.
Ugotowane kluski wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerze. Polej je chrupiącym boczkiem z cebulką, aby dodać smaku i aromatu. Ten prosty przepis na kluski ziemniaczane z pewnością przypadnie do gustu każdemu.