Koperek – Poznaj kilka sprawdzonych wskazówek, dzięki którym wysiany w lipcu zawsze urośnie piękny i gęsty
Uwielbiam lato i zawsze z utęsknieniem oczekuję świeżych nowalijek i aromatycznych ziół prosto z ogródka. Oczywiście nie wyobrażam sobie również lata bez świeżego koperku, który znajduje swoje miejsce w niemal każdym moim daniu.
Koperek posadzony w środku lata – w lipcu, pozwoli Ci cieszyć się z tego aromatycznego dodatku również na jesień. Poznaj kilka wskazówek i dowiedz się co jest ważne podczas siewu kopru w lipcu.
Co jest ważne podczas wysiewu kopru w lipcu
Przygotuj odpowiednio glebę
Znajdź w swoim ogródku odpowiednie i nasłonecznione miejsce. Musisz pamiętać, że do wysiewu koperku nie nadaje się ziemia wapienna. Przed planowanym wysiewem, powinieneś nawozić ziemię nawozem organicznym – kompostem lub humusem.
Przygotuj nasiona do wysiewu
Aby nasiona były gotowe do wysiewu, co najmniej tydzień przed wysiewem wyłóż nasiona do pojemnika wyłożonego jałową gazą i zalej wodą. Jeśli będziesz zmieniać wodę co 8 godzin, nasiona w tym czasie wykiełkują. Pamiętaj, że zasiane nasiona bezpośrednio do gleby, wykiełkują dopiero po co najmniej 2 tygodniach.
Prawidłowy wysiew
Nasiona zakop w ziemi na głębokości 3 cm i w odległości od siebie co najmniej 25 cm. Musisz wiedzieć, że koper świetnie czuje się w bliskim sąsiedztwie innych warzyw tj: rzodkiewka, sałata, cebula czy marchew.
Przerywanie młodych pędów
Bardzo ważnym elementem uprawy koperku jest przerywanie, czyli przerzedzenie pierwszych pędów jak tylko się pojawią i zawsze po deszczu lub po podlaniu ogródka. Przerywanie wspomoże ich wzrost i pozwoli im pięknie się rozrosnąć.
Optymalna odległość między roślinami, to 3-5 cm. Jeśli przystąpisz do przerywania koperku, kiedy wypuści 3-4 liście, unikniesz nadmiernemu przerzedzeniu i lepiej rozpoznasz roślinę.