Kotleciki z niespodzianką – Swój wyjątkowy smak zawdzięczają genialnemu połączeniu kilku tajemniczych składników

Przepis polecam wszystkim miłośnikom dań mięsnych, ceniącym swój cenny czas spędzony w kuchni.

Delikatne, soczyste i najsmaczniejsze na świecie kotleciki, przygotujesz szybko i z tanich, łatwo dostępnych produktów. Połączenie tych smaków sprawia, że nikt nie przejdzie obok tych kotletów obojętnie. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg mięsa wieprzowego,
  • 150 gram mąki pszennej,
  • 6 całych jajek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso dokładnie umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Potem pokrój je na plastry o grubości 1,5 – 2 cm. Każdy plaster przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem (tak jak tradycyjne schabowe).

2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z musztardą. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz zwiększyć proporcje tych aromatycznych składników według uznania.

 

3. Rozbite kotlety dopraw solą, pieprzem i dobrze natrzyj przygotowaną wcześniej mieszanką czosnku z musztardą.

4. Jajka roztrzep z solą, a następnie panieruj w kolejności: jako-mąka-jajko-mąka.

 

5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, na małym ogniu, na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Gotowe kotleciki najlepiej smakują na ciepło w towarzystwie puree z ziemniaków i z zestawem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!