Kotleciki z niespodzianką – W towarzystwie tego pysznego sosu, smakują wyśmienicie. Zawsze robię je tylko w ten sposób
Tak przygotowanych kotletów mielonych jeszcze dotąd nie jadłam, a te zachwyciły mnie smakiem od pierwszego kęsa. Delikatne, soczyste mięso w pysznym, kremowym i aromatycznym sosie to danie, które zasługuje na miano wyjątkowego.
Te kotleciki, mają w sobie również małą niespodziankę w postaci ziemniaka, co sprawia że w połączeniu z sosem jest pełnym, sycącym daniem dla całej rodziny. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA KOTLETY:
-
500 g mięsa mielonego
-
0,5 szklanki mleka
-
2 jajka
-
1 średnia cebula
-
2 łyżki płatków owsianych
-
2 duże ziemniaki
-
2 ząbki czosnku
-
sól, pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA SOS:
-
1 szklanka wody
-
1 łyżka mąki
-
1 średnia cebula
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
2 łyżki śmietany
-
sól, pieprz i wszelkie przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Do roztrzepanych jajek, dodaj mleko, płatki owsiane, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z mięsem mielonym. Dopraw do smaku solą, pieprzem i masą jajeczną z namoczonymi płatkami. Całość dobrze wymieszaj.
Obrane i umyte ziemniaki, pokrój w średnie słupki.
2. Jeden słupek ziemniaka, zawiń w porcji mięsa mielonego i uformuj zgrabne kotleciki.
3. Kotleciki usmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
4. Tak przygotowane kotleciki po usmażeniu, przełóż do naczynia żaroodpornego.
5. Teraz przygotuj sos: Obraną cebulę, pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na patelni po smażeniu kotletów. W misce, wymieszaj wodę z koncentratem pomidorowym, śmietaną i mąką. Zalej mieszanką, smażącą się na patelni cebulkę i dopraw do smaku solą, pieprzem, przyprawami. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie, zalej sosem kotlety w naczyniu żaroodpornym.
6. Całość piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-200°C, przez 20 minut. Gotowe!