Kotleciki z niespodzianką – W towarzystwie tego pysznego sosu, smakują wyśmienicie. Zawsze robię je tylko w ten sposób

Tak przygotowanych kotletów mielonych jeszcze dotąd nie jadłam, a te zachwyciły mnie smakiem od pierwszego kęsa. Delikatne, soczyste mięso w pysznym, kremowym i aromatycznym sosie to danie, które zasługuje na miano wyjątkowego.

 

 

Te kotleciki, mają w sobie również małą niespodziankę w postaci ziemniaka, co sprawia że w połączeniu z sosem jest pełnym, sycącym daniem dla całej rodziny. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA KOTLETY:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

 

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz i wszelkie przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do roztrzepanych jajek, dodaj mleko, płatki owsiane, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z mięsem mielonym. Dopraw do smaku solą, pieprzem i masą jajeczną z namoczonymi płatkami. Całość dobrze wymieszaj.
Obrane i umyte ziemniaki, pokrój w średnie słupki.

 

2. Jeden słupek ziemniaka, zawiń w porcji mięsa mielonego i uformuj zgrabne kotleciki.

 

3. Kotleciki usmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.

 

4. Tak przygotowane kotleciki po usmażeniu, przełóż do naczynia żaroodpornego.

 

5. Teraz przygotuj sos: Obraną cebulę, pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na patelni po smażeniu kotletów. W misce, wymieszaj wodę z koncentratem pomidorowym, śmietaną i mąką. Zalej mieszanką, smażącą się na patelni cebulkę i dopraw do smaku solą, pieprzem, przyprawami. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie, zalej sosem kotlety w naczyniu żaroodpornym.

 

6. Całość piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-200°C, przez 20 minut. Gotowe!

 

Kotleciki z niespodzianką, pięknie wyglądają i będą bardziej aromatyczne, jeśli przed podaniem posypiesz je pokrojonym świeżym szczypiorkiem. Smacznego!

error: Content is protected !!