Kremową zupę z kurczakiem, polecam wszystkim miłośnikom zup i tym, dbającym o smaczną i zdrową dietę całej rodziny. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu zupa, która może być zarówno lekkim i samodzielnym daniem obiadowym jak i doskonałym pierwszym daniem. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Umytego i oczyszczonego fileta z kurczaka włóż do garnka z wodą i ugotuj na wolnym ogniu do miękkości. Pół godziny przed końcem gotowania, dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami i liściem laurowym. W ten sposób otrzymasz aromatyczny, delikatny mięsny bulion.
2. Ugotowanego fileta wyjmij z bulionu, wystudź i pokrój w kosteczkę.
3. Teraz, obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę i usmaż na rozgrzanej patelni z masłem. Miękką, zeszkloną cebulę dodaj do bulionu i gotuj przez 5–10 minut.
4. W miseczce, wymieszaj żółtka z octem i ciągle mieszając wlej cienkim strumieniem do gotującego się bulionu.
5. Na koniec, wrzuć pokrojonego w kostkę fileta, gotuj kilka minut i gotowe!