Od teraz tylko tak go przyrządzam kurczaka. Zapomnij o smażonych kotletach. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Kotlety z kurczaka przygotowywane w piekarniku stanowią doskonałą alternatywę od tradycyjnych zapiekanek z piekarnika oraz kotletów smażonych w głębokim oleju.

 

Będą świetnym rozwiązaniem na niedzielny obiad, pożywną kolację a także idealnym daniem na świąteczny stół. Ich przygotowanie jest bardzo proste dlatego z przepisem poradzi sobie nawet mniej doświadczony kucharz.

 

 

Lista składników:

  • 2 sztuki średniej wielkości fileta z piersi kurczaka,
  • 2 duże jajka,
  • 150 ml słodkiej śmietany 30%,
  • 1 duży świeży pomidor,
  • oliwa z oliwek do skropienia dania,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy do smaku: słodka papryka, oregano, chili , bazylia, pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

Filety z piersi kurczaka opłucz pod zimną, bieżącą wodą a następnie pokój w  małą kostkę. Dopraw solą oraz wymieszaj dokładnie.

 

Przygotuj naczynie żaroodporne, możesz je delikatnie posmarować oliwą z oliwek. Kurczaka przełóż do naczynia.

Jajka wbij do miski, dolej śmietanę, dodaj ząbek czosnku (pokrojony lub przeciśnięty przez praskę), całość połącz z przyprawami i dokładnie wymieszaj.

 

Tak przygotowaną masę wlej do naczynia żaroodpornego przykrywając nią dokładnie kurczaka. Całość skrop delikatnie oliwą z oliwek.

 

 

Pomidora pokrój na cienkie plasterki i ułóż na górze potrawy.

Wstaw do nagrzanego na 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz około 20 minut.

error: Content is protected !!