Kurczak pieczony z tortillą – Genialne, sprawdzone sposoby na doskonałego kurczaka. Tak przygotowany, zachwyci każdego domownika bez wyjątku

Kurczaka pieczonego z tortillą, polecam wszystkim miłośnikom dań z kurczakiem w roli głównej. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis na danie, które z pewnością urozmaici znane bliskim, codzienne menu.

 

Przepis polecam wszystkim ceniącym swój czas spędzony przy gotowaniu oraz lubiącym eksperymentować w kuchni. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 podudzia z kurczaka (uda, skrzydła)
  • 4 placki tortilli
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g masła
  • 1 papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • czarny pieprz, papryka chili do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umytą i oczyszczoną z pestek paprykę, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zblenduj wraz z obranym czosnkiem. Przełóż masę do głębokiej miski.

 

2. Teraz, dodaj jogurt naturalny, dopraw marynatę papryką chilli, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą i wymieszaj dokładnie.

 

3. Umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym kurczaka, zanurz w marynacie i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

 

4. Blaszkę do pieczenia, wysmaruj kawałkiem masła i wyłóż czterema plackami tortilli. Placki tortilli z wierzchu wysmaruj pozostałym masłem. Teraz wyłóż na nie kurczaka i zalej równomiernie marynatą.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180–200°C, przez 40–60 minut (w zależności od piekarnika). Jeśli mięso z marynatą będzie się zbytnio przypiekać – przykryj blaszkę folią aluminiową.

 

6. Kurczaka w fantastycznej marynacie, możesz również przygotować w innej formie:

 

Każde podudzie kurczaka osobno, owiń w placek tortilli i ułóż ciasno na blaszce, a na koniec zalej całość marynatą. Smacznego!

 

 

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!