Przepis polecam wszystkim ceniącym swój czas spędzony przy gotowaniu oraz lubiącym eksperymentować w kuchni. Do dzieła!
1. Umytą i oczyszczoną z pestek paprykę, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zblenduj wraz z obranym czosnkiem. Przełóż masę do głębokiej miski.
2. Teraz, dodaj jogurt naturalny, dopraw marynatę papryką chilli, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą i wymieszaj dokładnie.
3. Umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym kurczaka, zanurz w marynacie i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
4. Blaszkę do pieczenia, wysmaruj kawałkiem masła i wyłóż czterema plackami tortilli. Placki tortilli z wierzchu wysmaruj pozostałym masłem. Teraz wyłóż na nie kurczaka i zalej równomiernie marynatą.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180–200°C, przez 40–60 minut (w zależności od piekarnika). Jeśli mięso z marynatą będzie się zbytnio przypiekać – przykryj blaszkę folią aluminiową.
6. Kurczaka w fantastycznej marynacie, możesz również przygotować w innej formie: