Brokuły z kurczakiem to smaczne i mało kaloryczne danie, jakie możesz wprowadzić do swojego jadłospisu, jeżeli chcesz schudnąć lub zależy ci na zachowaniu szczupłej sylwetki. Te zielone warzywa dostarczą Ci sporej dawki żelaza i potrzebnych witamin, a kurczak uzupełni zapotrzebowanie na zdrowe białko.
Doskonale sprawdzą się jako dodatek do ryżu bądź ziemniaków czy marchewki. Wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Warto więc urozmaicić swoją dietę o ten pyszny, lekki obiad i przekonać się o jego wyśmienitym smaku oraz właściwościach.
Filety z kurczaka pokroić w kostkę i doprawić solą oraz pieprzem. Patelnię rozgrzać, z 1-2 łyżkami oleju słonecznikowego i smażyć mięso po 10 minut na obie strony strony, aż stanie się miękki i białe w środku. Po tym czasie odstawić kurczaka do innego naczynia. Dodać łyżkę oleju na patelnię i wsypać pokrojone pieczarki, wszystko dusić na wolnym ogniu aż grzyby zmiękną.
Następnie dodać umyty i porozdzielany na części brokuł i smażyć przez 4 minuty, aż warzywa będą półtwarde. Po tym czasie zdjąć je z patelni. Następnie przygotować sos. Na jednej łyżce oleju podsmażyć imbir i pokrojony czosnek. Dołożyć pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać.