Kurczak z dodatkiem miodu oraz czosnku. W kilka minut przygotujesz pyszne oraz soczyste danie

Istnieje wiele przepisów na przygotowanie fileta z kurczaka. Jednak poniższy przepis jest banalnie prosty, a gotowe danie jest bardzo soczyste oraz aromatyczne.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 filety z kurczaka
  • 20 g masła
  • Mąka
  • Sól
  • Pieprz
  • Wiosenna cebula
  • Łyżka sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek miodu
  • Łyżka octu

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku ponacinaj w kratkę wierzch mięsa.

2.Koniecznie będzie Ci potrzebna głęboka patelnia. Następnie roztop na niej masło. Do miseczki wsyp mąkę, po czym obtocz w niej ponacinanego fileta.

3.Staraj się , aby całe kawałki były w mące. Obtoczone mięso, kładź na rozgrzanym maśle. Czas smażenia z każdej strony powinien wymościć około 4 minuty.

4.Przez praskę przeciśnij czosnek. Obraną cebulę, pokrój na małą kosteczkę.

5.Gdy kurczak będzie już złocisty, koniecznie dodaj do niego pokrojona cebule oraz przeciśnięty czosnek. Mieszaj co jakiś czas, aby czosnek się nie przepalił.

6.Na patelnie wlej sos sojowy. Następnie wlej ocet, po czym dokładnie wymieszaj. Pod koniec smażenia dodaj miód, następnie ponownie całość wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej podsmażonego kurczaka.

 

Jako dekoracji możesz użyć pokrojonego szczypiorku. Tak przygotowane danie na pewno posmakuje całej Twojej rodzinie. Smacznego!

error: Content is protected !!