Czemu powinieneś je zrywać: Bo na pewno kojarzysz te niewielkie owoce z dzieciństwa.

Malwę możesz wykorzystać zarówno jako dodatek do posiłku, jak i przygotować na jej bazie leczniczą herbatkę oraz wywar do stosowania zewnętrznego.

Herbata – jak przygotować?

Potrzebujesz:

  • łyżkę suszonych kwiatów,
  • 250 ml wody.

Kwiaty zaparzamy we wrzątku przez 12-14 minut i odcedzamy sitkiem. Pijemy jeszcze ciepły napój. Jeśli doświadczamy mocnych dolegliwości, możemy sięgać po napar 1-3 razy w ciągu dnia.

Stosowanie zewnętrzne

Liście przekrawamy, a uzyskany z przekrojenia sok wykorzystujemy bezpośrednio do posmarowania rany lub obszary skóry, który został dotknięty chorobą. Śluz z rośliny ma właściwości dezynfekujące i przyspieszające gojenie.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!