Leniwe gołąbki z kapustą i ryżem – szybkie w przygotowaniu i zdecydowanie smaczniejsze od tradycyjnych.

Dziś na obiad polecam ten przepis na przepyszne gołąbki, które są równie dobre jak ich tradycyjna wersja ale ich przygotowanie nie jest tak czasochłonne.

 

Składniki:
  • Kapusta biała 500 g
  • Mięso mielone 500 g
  • Marchewka 1 sztuka
  • Cebula 1 głowa
  • Ryż 1 filiżanka
  • 1 jajko
  • Śmietana 250 g
  • Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • Mąka pszenna 2 łyżeczki
  • Sól
  • Zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce , cebule posiekać. Dodać wszystkie przygotowane składniki do miski.

 

Dodać mięso mielone, jajko, ugotowany na pół twardo ryż. Posolić, popieprzyć dodać mąkę i wszystko dobrze razem wymieszać. Z powstałej masy formować niewielkie podłużne kotleciki, gołąbki. Następnie rozcieńcz w proporcji 1 do 1 ciepłą wodę ze śmietaną dodaj pastę pomidorową, sól, pieprz.

 

W naczyniu żaroodpornym ułóż przygotowane gołąbki i zalej sosem pomidorowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 25 minut.

Smacznego!

error: Content is protected !!