Mimo pięknego jasnozielonego koloru, to właśnie skład liści malin jest szczególnie wart przypomnienia. Oprócz drogocennej witaminy B12, możemy znaleźć w nich wiele innych składników odżywczych i organicznych kwasów, spełniających w naszych organizmach mnóstwo szczególnie istotnych funkcji.
Od zarania dziejów, dzięki właściwościom antyseptycznym, stosowano je do leczenia lub łagodzenia licznych stanów zapalnych (m.in. skóry, jamy ustnej, dziąseł, czy nawet tych powodujących u kobiet najróżniejsze dolegliwości menstruacyjne).
Z liści maliny można w prosty i tani sposób stworzyć lecznicze okłady (natychmiastowo gotowe do wykorzystania, uśmierzające ból, antyseptyczne i przeciwzapalne), czy też pyszną ziołową herbatę, działającą podobnie do okładów, tyle że od wewnątrz.
Proces przygotowania herbaty z pewnością nie należy do najtrudniejszych. Podarte i odpowiednio wysuszone liście, należy zmiażdżyć i zalać wrzątkiem (podobnie do wszystkich innych herbatek ziołowych). Tak przygotowany napar jest świetnym sposobem na gorączkę, bóle gardła, czy nawet bóle menstruacyjne (szczególnie w połączeniu z wspomnianymi wcześniej okładami).
Dobroczynne działanie herbatki z liści malin można zauważyć również w walce z biegunką, stanami zapalnymi dróg moczowych, czy przy bardziej wszechstronnym oczyszczaniu ze szkodliwych substancji całego organizmu.